X

Interior estableix una línia d’ajudes directes per als afectats per la borrasca Gloria

Aquestes ajudes no necessitaran la declaració prèvia de "Zona afectada Greument per una Emergència de Protecció Civil"

24/01/2020

Interior estableix una línia d’ajudes directes per als afectats per la borrasca Gloria

FE/Atienza

El Ministeri de l’Interior articularà una línia d’ajudes directes i complementàries pels afectats per la borrasca Gloria. Aquestes ajudes no necessitaran la declaració prèvia de “Zona afectada Greument per una Emergència de Protecció Civil”.

Les ajudes aniran dirigides a unitats familiars o de convivència econòmica que hagin sofert danys per la borrasca, personals o al seu habitatge; corporacions locals que hagin de fer front a les despeses d’emergència realitzades; comunitats de propietaris que hagin sofert danys en elements comuns; titulars d’establiments mercantils, industrials o de serveis i persones físiques o jurídiques.

La concessió d’aquestes ajudes per part del Ministeri d’Interior requerirà de la instrucció del corresponent procediment administratiu que comprovarà que els sol·licitants presenten els requisits exigits per poder ser beneficiaris.

Reparació d’infraestructures locals

La Direcció General de Cooperació Autonòmica i Local, del Ministeri de Política Territorial i de Funció Pública, és l’organisme encarregat de convocar, resoldre, gestionar i pagar les ajudes a les Entitats Locals. Aquestes han de servir per realitzar obres de reparació i de restitució d’infraestructures, equipaments o instal·lacions i serveis de titularitat municipal i de la xarxa viària d’aquells indrets danyats per catàstrofes naturals. Per aquest tipus d’ajudes sí que hi haurà d’haver una Declaració de zona afectada greuement per una emergència de protecció civil mitjançant acord del Consell de Ministres.

Reunió interministerial a La Moncloa

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha presidit avui divendres  una reunió interministerial d’urgència per estudiar els efectes de la tempesta Gloria que ha causat estralls en una àmplia zona litoral, des de Catalunya a Andalusia, i també Balears.

Després de la visita que ahir va efectuar en una de les zones més afectades per la borrasca a Cala Rajada, Sánchez va mostrar la seva consternació davant els danys ocasionats pel temporal marítim i va afirmar la seva voluntat d’oferir i accelerar les ajudes.

“No esperarem al Consell de Ministres del pròxim dimarts, sinó que demà mateix tindrem una reunió d’urgència per activar tots els mecanismes” per impulsar les ajudes a particulars, empreses i administracions afectades, va declarar ahir dijous el president del Govern.

La reunió interministerial per posar en marxa les ajudes s’ha celebrat la Moncloa a partir de les 10.30 hores i ha comptat amb la presència dels titulars de les quatre vicepresidències i dels ministeris de Defensa; Interior; Mobilitat, Transports i Agenda Urbana; Indústria, Comerç i Turisme; Agricultura, Pesca i Alimentació; i el càrrec de Portaveu del Govern.

A més, el cap de l’Executiu ha anunciat que el cap de setmana continuarà les visites a les diferents zones afectades pel temporal: el dissabte estarà a Castelló, Múrcia i Màlaga, i el diumenge es dirigirà a Terol.

Les intenses pluges i calamarsades acompanyades per forts vents provocats per la borrasca Gloria han originat greus inundacions amb crescudes i desbordament de rius, així com grans marors centrades al litoral mediterrani, des de Catalunya a Andalusia i Balears.

Des que es va activar el darrer diumenge la borrasca ha deixat fins el moment 13 morts i ha ocasionat innombrables danys.

Així va quedar el passeig de Cala Rajada, a Capdepera, després de la borrasca Gloria. És una de les zones més afectades per la tempesta. / ATIENZA (EFE)

 

Vista general des d’un dron del Delta de l’Ebre. Camps de cítrics, explotacions d’hortalisses i granges d’aqüicultura són els sectors més damnificats per les fortes pluges, la calamarsa, la neu i l’arribada d’ones a primera línia de la platja./ SUSANNA SÁEZ (EFE)

 

El Pavelló Municipal de Fontajau de Girona, inundat pel desbordament del riu Ter al seu pas per la ciutat de Girona. / DAVID BORRAT

24/01/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris