X

Javier de Juan: “En la normalitat dels menors tutelats també s’inclou que, a vegades, no tornen a l’hora pactada”

El president de l'IMAS ha comparegut en un ple extraordinari del Consell de Mallorca per parlar dels presumptes casos d'explotació sexual a menors tutelats

31/01/2020

Javier de Juan: “En la normalitat dels menors tutelats també s’inclou que, a vegades, no tornen a l’hora pactada”

El president de l'Institut Mallorquí d'Assumptes Socials (IMAS), Javier de Juan

El president de l’Institut Mallorquí d’Assumptes Socials (IMAS), Javier de Juan, ha comparegut aquest divendres en un ple extraordinari del Consell de Mallorca per informar sobre els presumptes casos d’explotació sexual de menors tutelats.

“Els centres d’acollida són centres de caràcter obert on els al·lots i al.lotes gaudeixen d’una vida el més normal possible, van a l’institut, tenen amics externs al centre, surten de festa, en definitiva, intenten fer allò que fa qualsevol al·lot en el seu àmbit familiar. I sí, en aquesta normalitat, també s’inclou que a vegades no tornen a l’hora pactada”, ha declarat Javier de Juan.

El president de l’IMAS ha dit que la problemàtica de l’explotació sexual no és exclusiva dels menors tutelats, ni de Mallorca, ja que afecta a tots els territoris, “ni tampoc és exclusiva d’aquesta legislatura que acaba de començar”. Javier de Juan ha assenyalat que, davant aquesta problemàtica, no es pot actuar amb solucions fàcils.

Tanmateix, De Juan ha assumit que l’IMAS “podria fer més” davant els casos d’explotació sexual de menors tutelats, però ha apel·lat a tots, a la Fiscalia, la Policia i la Guàrdia Civil “a assumir la responsabilitat i posar més intensitat per aturar aquesta xacra”.

Pel que fa a les passes que s’han donat en els darrers anys per fer front a aquesta problemàtica, el president de l’IMAS, Javier de Juan, ha informat que, entre elles, hi ha la formació de més de 1.000 professionals de l’àmbit de la protecció de menors o l’aprovació, l’any 2017, d’una instrucció interna dins l’IMAS d’un protocol d’actuació. Segons aquesta instrucció, davant qualsevol situació de sospita de maltractament infantil, el personal del centre ha de comunicar-ho immeditament a la Fiscalia de Menors. Javier de Juan ha assegurat que la comunicació entre l’IMAS, els cossos de seguretat i la Fiscalia de Menors ha sigut “constant” i que s’han realitzat més de 10 operacions.

En la seva compareixença, De Juan, també ha explicat que els menors no formen, en gairebé cap cas, part d’una xarxa d’explotació infantil, ni tan sols són conscients que són explotats sexualment, i “en moltes ocasions” s’exposen de manera “voluntària” a situacions de risc, sense que l’IMAS aconsegueixi protegir-los de “manera absoluta” per no “atemptar contra la seva llibertat individual i la realització d’un projecte vital normalitzat”.”Reconduir aquest tipus de conductes emocionals és una tasca molt difícil” en la qual treballen “dia a dia” els professionals d’aquest sector, ha afirmat De Juan.

Durant la seva intervenció, el president de l’IMAS, ha dit que dels casi 1.000 infants tutelats per l’IMAS, uns 300 viuen en centres de l’entitat insular. La resta estan amb famílies d’acollida. Davant d’aquest fet, ha exigit que “no es victimitzi” els menors i que es posi el focus “a perseguir el crim”.

Segons les dades del Ministeri de l’Interior, el 96% dels abusadors són homes espanyols entre 40 i 60 anys, ha explicat Javier de Juan. També ha informat que els casos d’explotació sexual van en augment degut a Internet i a les xarxes socials que faciliten el contacte entre víctimes i abusadors.

A més d’aquest ple de compareixença de Javier de Juan, la institució insular celebrarà un altre ple extraordinari, a les 13.00 hores, sobre el mateix assumpte a petició dels partits de l’oposició.

De Juan és el segon representant polític que compareix pels casos d’explotació sexual de menors tutelats després que la consellera d’Assumptes Socials, Fina Santiago, ho fes aquest dimarts a la Diputació Permanent. Santiago també va parlar sobre els acomiadaments a empleats per conductes sexuals inapropiades a centres socioeducatius de menors judicialitzats.

Llavors, la consellera Santiago va demanar “una major implicació de la Fiscalia i la Policia Nacional” encara que va reconèixer que “continuarà havent-hi explotació sexual infantil i que cadascú, des de les seves competències, ha de fer el possible”.

Davant aquestes declaracions, des de les organitzacions sindicals policials van exigir a la consellera que “assumís responsabilitats i no tiràs pilotes fora”. També van assegurar que els menors tutelats “són responsabilitat” de la Conselleria d’Assumptes Socials.

Mentrestant, la Fiscalia de Balears va defensar aquest dijous que “tots i cadascun dels casos” relatius a presumptes abusos o agressions sexuals, prostitució o corrupció de menors “han estat i estan sent objecte de l’oportuna recerca, seguiment i tramitació amb absolut interès, seguiment i dedicació”.

A més va sol·licitar a la consellera la instauració d’un servei de guàrdia de 24 hores per part de l’entitat pública competent en matèria de protecció de menors i han instat a reforçar la seguretat nocturna dels centres de protecció, a més de l’increment de les plantilles de professionals durant aquests torns.

Finalment, Santiago va remetre una carta a la Secretaria d’Estat de Seguretat en la qual es demana que les fugides i no retorns de menors als centres d’internament i acolliment siguin considerades d'”alt risc i prioritàries”.

Més informació:


Concentració davant l’IMAS davant ‘la passivitat’ de les institucions en els casos d’abusos a menors
L’IMAS crearà un centre especialitzat per a menors víctimes d’explotació sexual  
La Fiscalia obre diligències pels menors tutelats per l’IMAS víctimes d’explotació sexual

 

31/01/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris