X

L’alemany ingressat a La Gomera i els espanyols repatriats de Wuhan “estan bé”, segons Sanitat

El director del centre de coordinació ha explicat que l'infectat es troba "en una habitació separada i aïllada de la resta de persones" que són a l'hospital

01/02/2020

L’alemany ingressat a La Gomera i els espanyols repatriats de Wuhan “estan bé”, segons Sanitat

Imatge de l'Hospital de La Gomera on hi ha un dels cinc alemanys aïllats que ha donat positiu de coronavirus./ VIOLETA MESA

 
Què és el coronavirus i com evitar-ho

El pacient alemany infectat pel coronavirus ingressat i aïllat a l’Hospital Nuestra Señora de Guadalupe a La Gomera i els espanyols repatriats de Wuhan que romanen a l’Hospital Gómez Ulla de Madrid “es troben bé”. Així ho ha manifestat aquest dissabte el director del centre de coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, a la roda de premsa posterior a la reunió ministerial d’avaluació i seguiment del coronoavirus.

En concret, Simón ha assegurat que els repatriats espanyols que van arribar aquest divendres “estan tots bé” i que “no hi ha hagut cap incidència”. “No hi ha molta més informació però tot segueix la rutina esperada”, ha dit.

Respecte als casos de La Gomera, ha explicat que “ara mateix” tan el cas positiu com les persones amb simptomatologia lleu “estan tots perfectament”. “El cas positiu sembla ser que és un quadre lleu, però hem d’esperar a les pròximes hores per veure si això és així”, ha apuntat.

Durant la seva intervenció, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha traslladat un “missatge de confiança” en el Sistema Nacional de Salut i ha afirmat que els sistemes de detecció “estan donant el seu resultat”. “Sempre vam dir que això podia passar”, ha sentenciat.

El cas que ha donat positiu és un ciutadà alemany que havia estat en contacte amb un dels casos detectats a Alemanya. “Va tenir un contacte estret, molt pròxim. Abans que el cas fos diagnosticat aquesta persona ja havia sortit d’Alemanya per passar les vacances a La Gomera“, ha comentat Simón.

El grup d’alemanys va arribar a l’illa el 28 de gener i el 29 el Govern va tenir coneixement del cas positiu d’Alemanya, per la qual cosa “es va decidir portar-los a l’hospital per fer-los un aïllament hospitalari”. Després de conèixer-se els resultats de les proves i un d’ells donar positiu en coronavirus, es va posar en aïllament a l’infectat i a la resta del grup en quarantena.

Alemanya ja està informada de la detecció d’aquest cas, que està inclòs en l’agrupament de casos alemanys. Ja veurem si es notifica com a cas espanyol o cas alemany”, ha manifestat Simón.

Segons els protocols, el cas que està en aïllament a La Gomera “no requereix un nivell d’habitació extrema, sinó simplement que estigui separada”. En aquest sentit, el director del centre de coordinació ha explicat que l’ infectat es troba “en una habitació separada de la resta i aïllada de la resta de persones” que són a l’hospital.

Per part seva, el grup d’alemanys que es troben en quarantena a l’illa estan en una situació “amb característiques similars al del cas positiu” i el ciutadà alemany que no té símptomes de la malaltia “estarà en quarantena però separat de la resta”. Simón ha assenyalat que l’aïllament domiciliari “és una opció que es pot valorar” i que si en els pròxims dies no es desenvolupen símptomes “es pot reavaluar la situació”.

Un cas “atípic”

El primer cas que ha donat positiu a Espanya es va infectar d’un ciutadà alemany que no havia estat a la Xina, sinó que “és un dels alemanys que va tenir contacte amb la ciutadana xinesa que va anar a Alemanya“. “El nostre cas ha tingut un contacte de risc amb aquest cas secundari. La transmissió es va produir quan hi havia símptomes molt lleus”, ha comentat Simón.

En aquest punt, ha qualificat aquest cas d'”atípic” perquè l’esdeveniment que s’està produint a partir de les infeccions de la ciutadana xinesa “està generant més casos dels que a priori estan generant altres casos a la Xina“. “Això fa que l’haguem de seguir amb cura perquè aquest cas ja ha generat set o vuit casos secundaris, per la qual cosa hem de tenir un seguiment més acurat. És una situació poc freqüent i amb el que aprenguem aquí es podran valorar altres situacions en altres països”, ha manifestat Simón.

En aquests moments, segons ha assegurat l’expert, a Espanya “no hi ha cap cas en recerca” i tots els casos “són negatius” a excepció del ciutadà alemany. “Avui hi ha 23 països que han notificat casos, cal ser molt prudents però esperem que d’alguna manera les mesures que s’estan implementant vagin tenint un efecte”, ha dit.

El director del centre de coordinació ha destacat que les autoritats canàries estan fent un interrogatori “exhaustiu” als alemanys per valorar possibles contactes i ha afirmat que tot el personal mèdic ha utilitzat, “des del primer moment”, totes les mesures de precaució previstes, per la qual cosa són contactes “de baix risc”.

Durant la seva intervenció, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha traslladat un “missatge de confiança” en el Sistema Nacional de Salut i ha afirmat que els sistemes de detecció “estan donant el seu resultat”. “Sempre vam dir que això podia passar”, ha sentenciat.

El ministre ha ressaltat que està “en contacte” amb la consellera de Salut de Canàries i ha assegurat que el president del Govern, Pedro Sánchez, està “puntualment informat” de la situació.

Fins el moment han mort 259 persones i més d’11 Mil persones estan infectades del coronavirus arreu del món. Diferents països fronterers o propers a la Xina, com Rússia, el Japó i d’altres, estan denegant entrada a tots aquells els que venen d’allà.


El Coronavirus amenaça el turisme xinès que visita Espanya
El coronavirus es propaga a al sudest asiàtic, Oceania, Europa i Amèrica  
L’OMS declara l’estat d’emergència internacional a causa del coronavirus

01/02/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris