X

Els preus pugen un 1,1% interanual a Balears

El preu de l'habitatge a escala mensual puja un 1,3% i a escala interanual, baixa un 3,1%

14/02/2020

Els preus pugen un 1,1%25 interanual a Balears

Europapress

L’Índex de Preus al Consum (IPC) de Balears ha pujat un 1,1% al gener respecte al mateix mes de l’any anterior, segons les dades difoses aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). En relació a desembre la taxa ha caigut un 0,8%.

En termes interanuals, els preus que més han pujat al gener a Balears són els del transport (4,3%) i els d’hotels, cafès i restaurants (2,5%). Els únics preus que baixen són els de l’habitatge (-3,1%) i els de la medicina (-1,2%).

Respecte al mes anterior, la variació més gran a Balears l’experimenten els preus del vestit i calçat (baixen un 13,5%). El preu de l’habitatge a nivell mensual puja un 1,3%.

En l’àmbit estatal, l’IPC va baixar un 1% el mes de gener passat en relació al mes anterior i va elevar tres dècimes la seva taxa interanual, fins al 1,1%, el seu valor més alt des d’abril de 2019, segons les dades definitives publicades de l’INE, que coincideixen amb la xifra que va avançar a final del mes passat.

Amb aquest avanç de tres dècimes, l’IPC interanual encadena tres mesos d’increments després que al novembre escalés tres dècimes i al desembre altres quatre. D’aquesta manera, l’IPC arranca al 2020 amb l’1,1%, dues dècimes per damunt de les pensions (0,9%).

Estadística ha atribuït el repunt de la taxa interanual de l’IPC de gener a la pujada dels preus de l’electricitat, del vestit i el calçat, i dels aliments i begudes no alcohòliques, especialment del peix i del marisc.

Amb la dada de gener, la taxa interanual d’IPC encadena 41 mesos en valors positius i implica que els preus són avui un 1,1% superiors als de fa un any.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, es va mantenir al gener en l’1%, fet que el situa a una dècima per sota de l’IPC general.

En l’últim mes de l’any passat, l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa anual en el 1,1%, tres dècimes més que al desembre.

L’INE confirma que l’IPC va arrancar l’any amb l’1,1% després de pujar très dècimes al gener per la llum i els aliments. (Font: EPDATA)

14/02/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris