X

Detectada la Xylella Fastidiosa a 24 espècies vegetals de les Balears

Troben que algunes varietats d'ametller són notablement més resistents que altres

05/03/2020

Detectada la Xylella Fastidiosa a 24 espècies vegetals de les Balears

La xilel·la no té cura però hi ha varietats d’ametller molt més resistents que altres. En canvi, de moment, els investigadors no han trobat diferències notables de resistència a la malaltia en la vinya i l’olivera. Són les primeres conclusions d’1 dels 6 estudis finançats amb l’Impost de Turisme Sostenible (ITS) per lluitar contra el bacteri.

A més, la Xylella Fastidiosa pega fort a les figueres i afecta altres cultius com les pruneres, els cirerers i els noguers. De moment, no s’ha detectat en garrovers i altres fruiters. En total, s’ha trobat a 24 espècies vegetals de les Balears i la majoria són plantes silvestres.  Hi ha espècies afectades com l’Estepa blanca, el Fleixer, l’Ullstre, el Llampúdol i el Romaní. També s’ha detectat a endemismes com la Genista Dorycnifolia d’Eivissa i la Gatova, a Artà.

Més de 60 tècnics, pagesos i científics han assistit avui a les primeres jornades per difondre els resultats de les investigacions en marxa, organitzades per la conselleria d’Agricultura. Els experts han explicat que centren lluita contra la malaltia a fer una detecció primerenca i ja hi ha avanços en la detecció de la xil·lela amb l’anàlisi d’imatges aèries d’ametllers en fase assimptomàtica.

També continuen investigant el control dels insectes transmissors i les tècniques més adequades de cultiu.

 

05/03/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris