X

Les agències de viatges demanen un fons d’ajuda extraordinari pel coronavirus

Aviba titlla de "totalment insuficients" les mesures acordades de suport al sector turístic

13/03/2020

Les agències de viatges demanen un fons d’ajuda extraordinari pel coronavirus

La patronal d’agències de viatges de Balears Aviba ha manifestat aquest divendres la seva decepció per les mesures anunciades pel Govern central i ha reclamat que habiliti un fons d’ajuda extraordinari per evitar que els danys al sector per la pandèmia de coronavirus siguin “irreversibles”.

Aviba s’ha sumat en un comunicat a les queixes de la patronal estatal CEAV i ha criticat la falta d’agilitat en les mesures anunciades pel president de Govern, Pedro Sánchez, per pal·liar la greu crisi que afecta tota l’economia i “colpeja amb major contundència el principal motor del nostre territori, la indústria turística, i especialment al sector de les agències de viatges”.

Acusen el Govern de “no haver considerat l’excepcional situació de les empreses i els seus treballadors de les agències de viatges, tal com s’ha establert en altres països” i de no haver acordat, a més d’actuacions en l’àmbit del laboral i de Seguretat Social, que s’habiliti un fons d’ajuda extraordinari.

Reivindiquen un marc d’ajudes que permetin afrontar aquesta situació “evitant que s’originin conseqüències irreversibles per a les empreses i l’ocupació i que garanteixin una protecció adequada a un dels més importants sectors econòmics d’Espanya”.

Aviba titlla de “totalment insuficients” les mesures de suport al sector turístic acordades i denúncia que “no contribueixen a protegir a aquest sector que està especialment afectat” per la crisi del COVID-19.

“Ens obliguen a reduir plantilles i estructures i això és molt greu per al sector i per a l’economia, ja que les agències de viatges donen ocupació a gairebé 70.000 persones, de les quals aquesta mateixa setmana ja han estat incloses en plans de regulació d’ocupació i actuem transversalment en totes les branques del turisme, que genera el 15% del nostre PIB i ocupació”, denúncia la nota.

Recalquen que el sector turístic espanyol “mai havia tingut una situació igual”, que requereix “ajudes directes a les empreses”. Recorden que quan va fer fallida el turoperador britànic Thomas Cook van dotar una línia de 500 milions d’euros.

Adverteixen de l'”especial incidència en el turisme de qualitat” d’aquesta crisi que danya el turisme de reunions (MICE) i viatges corporatius, “que passa per les agències en més del 85%”, i també a la intervenció en els mercats de mitjà i llarg ràdio, tant a nivell emissor com receptiu. “Són aquests mercats els que més interessen a la nostra economia, a causa de la despesa mitjana per turista”, alerten.

Aviba se suma a les reivindicacions de CEAV que se suspenguin o rebaixin les cotitzacions de la Seguretat Social i es redueixin els impostos amb la finalitat de pal·liar aquesta caiguda. Sobre l’autorització a pimes i autònoms de poder ajornar i fraccionar els seus deutes tributaris sense interessos durant 6 mesos, recalquen que les agències “necessiten una suspensió”.

Quant als crèdits tous a compte de l’ICO per 400 milions per als sectors de transport i hostaleria, demanen que les agències de viatges estiguin incloses.

També reclamen bonificacions a la Seguretat Social en la crida de fixos discontinus i ajuda estatal per al manteniment de l’ocupació amb autorització de ERTES i suspensions temporals de contracte i que el Fogasa “assumeixi, almenys una part, dels acomiadaments que es produeixin per causes econòmiques”.

Reclamen a més fer obligatori el gaudi de vacances per part dels treballadors si les empreses ho demanen. Proclamen a més la paralització de la negociació del conveni col·lectiu, que s’anava a signar a 3 anys, amb increments salarials de fins al 2%.

13/03/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris