X

Sánchez celebra avui la videoconferència amb els presidents autonòmics

Els explicarà les mesures aprovades per l'Estat d'Alarma

15/03/2020

Sánchez celebra avui la videoconferència amb els presidents autonòmics

Europapress

Tots els presidents autonòmics estan participant a la videoconferència convocada pel president del Govern, Pedro Sánchez, aquest diumenge, que ha començat al voltant de les 10.40 hores, segons ha informat La Moncloa.

L’Executiu havia previst aquesta videoconferència sobre les mesures adoptades pel coronavirus inicialment a les 17.00 hores d’ahir dissabte, però el Consell de Ministres convocat al matí per a declarar l’estat d’alarma es va allargar més del previst.

Entre els participants hi ha Iñigo Urkullu i Quim Torra. És la primera vegada, des de 2012 , que el lehendakari del Govern basc i el president de la Generalitat catalana participen en un fòrum de coordinació amb el cap de l’Executiu espanyol i el conjunt de presidents autonòmics.

Els últims a participar-hi varen ser Artur Mas i Patxi López els últims presidents de Catalunya i País Basc hi varen participar al 2012, a la cinquena Conferència de Presidents, ja que tots dos governs es van absentar en la que es va celebrar posteriorment, la sisena Conferència de Presidents en 2017, amb Mariano Rajoy al capdavant del Govern.

L’exministra de Política Territorial, Meritxell Batet, va iniciar a la fi de 2018 els treballs preparatius per organitzar la setena Conferència de Presidents en 2019, als quals s’havia incorporat Euskadi.

Aquest dissabte, mentre se celebrava el Consell de Ministres extraordinari per aprovar el Reial decret pel qual s’estableix l’estat d’alerta pel coronavirus, Quim Torra i Íñigo Urkullu van criticar el que consideraven que era una invasió del Govern a les seves competències.

De fet, el president de la Generalitat va cridar el lehendakari per valorar l’avanç de la pandèmia del coronavirus i “la resposta que cal donar-li”. “Coincidim que no podem acceptar que el Govern espanyol confisqui les nostres competències en salut, seguretat i transport”, va assegurar Torra.

Per part seva, Urkullu va afirmar que va mantenir una conversa aquest divendres amb Sánchez en la qual li va instar que “les mesures que el Consell de Ministres pogués adoptar tinguessin en consideració el model territorial de l’Estat, la configuració sobre la base de l’ordenament jurídic i l’autogovern”.


El Govern central limita els moviments de la ciutadania durant quinze dies per fer front al Coronavirus

15/03/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris