X

L’Estat inverteix 578 milions en material sanitari i distribueix 7,4 milions de màscares

Illa ha apuntat que "en els pròxims dies" arribarà una "quantitat molt important" de test ràpids dins de l'acord amb proveïdors xinesos anunciat aquest dimecres

27/03/2020

L’Estat inverteix 578 milions en material sanitari i distribueix 7,4 milions de màscares

EFE/ Chema Moya

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assenyalat que el Govern ja ha tancat contractes amb proveïdors per una xifra de 578 milions d’euros per a adquirir material sanitari necessari en la lluita contra el coronavirus. Dimecres passat, Illa va anunciar un acord amb empreses xineses per un total de 432 milions d’euros, que incloïa la compra de més de 550 milions de màscares i 5,5 milions de test ràpids, entre altres productes.

En roda de premsa després del Consell de Ministres extraordinari d’aquest divendres, el ministre ha anunciat igualment que el Govern ha distribuït o està distribuint un total de 7,43 milions de màscares a totes les comunitats autònomes, després de les adquisicions realitzades. Illa ha detallat que s’informarà diàriament del repartiment de productes sanitaris per part de l’autoritat sanitària central a les autonomies.

“El Govern continua treballant amb tota la intensitat i mitjans disponibles per adquirir tot el material i productes necessaris. Continuarem treballant en aquesta línia”, ha assegurat, afegint que també s’està “organitzant, optimitzant i ampliant la producció nacional” d’equips de protecció individual, test diagnòstics i respiradors contra el coronavirus.

La ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, ha atribuït la manca de material sanitari a la “competència feroç” amb la resta dels mercats per fer-se amb productes de prevenció davant el coronavirus. “Tots els països estan reservant les produccions nacionals. La Xina s’ha reservat el 50 per cent, i només n’exporta el 10 per cent”, ha explicat Montero, que ha afegit que tot el Govern “està treballant a disposició” del Ministeri de Sanitat perquè el material sanitari necessari “arribi com més aviat millor”.

Illa ha apuntat que “en els pròxims dies” arribarà una “quantitat molt important” de test ràpids dins de l’acord amb proveïdors xinesos anunciat aquest dimecres, que garantirà un total de 5,5 milions d’aquestes proves diagnòstiques, així com més de 550 milions de màscares, 950 respiradors i 11 milions de guants.

Comanda fallida de tests de baixa sensibilitat

D’altra banda, el Ministeri de Sanitat ha informat que la comanda fallida de tests ràpids amb poca sensibilitat van ser detectats en un lot determinat i controlat d’una partida de 8.000 tests que es van lliurar el passat cap de setmana a la Comunitat de Madrid. Aquests formaven part d’una compra per part del Ministeri de Sanitat de 640.000 proves ràpides de detecció de coronavirus, la totalitat de la qual no havia arribat encara a Espanya.

Segons assegura el ministeri, només havien arribat dos lliuraments: un primer lliurement de 8.000 tests (que es va enviar a la Comunitat de Madrid) i un segon de 50.000 tests, que no es varen arribar a distribuir.

Tots aquests es varen comprar a través d’un proveïdor nacional a un fabricant a la Xina, comptaven amb marcatge CE i, per tant, estaven homologats per a la seva compra i comercialització a tota Europa.

“Després de detectar-se una menor sensibilitat en algun d’aquests primers 8.000 tests, Salut Pública va donar l’ordre de retirada i s’han retornat les 58.000 proves ràpides que ja havien arribat a Espanya. El fabricant a la Xina ha assumit la devolució i els reemplaçarà per un nou model de test.
Això suposa que el fabricant enviarà en els pròxims dies 640.000 unitats d’un nou model de test amb les especificacions i sensibilitat requerides”, ha assenyalat Sanitat en un comunicat.

27/03/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris