X

Diari de l’estat d’alarma: Jornada 14: El focus posat en les residències

Quatre noves defuncions eleven ja a 30 els morts per coronavirus a Balears

28/03/2020

Diari de l’estat d’alarma: Jornada 14: El focus posat en les residències

EFE/Susanna Sáez

Arribam a les dues setmanes de confinament després que el passat 14 de març el govern central declaràs l’estat d’alarma per lluitar contra els contagis de Covid-19. Quatre noves defuncions que havien donat positiu de coronavirus varen morir ahir divendres a Mallorca i eleven ja a 30 els morts per coronavirus a Balears.

A l’Hospital Universitari Son Espases va morir un home de prop de 80 anys amb malaltia pulmonar prèvia. Al mateix hospital, una dona de 42 anys va morir per pneumònia causada per coronavirus.

A l’Hospital de Manacor varen morir un home de més de 60 anys amb malaltia prèvia i una dona de prop de 70 anys amb patologia oncològica.

En total són 30 les persones que han mort i que havien donat positiu per coronavirus.

La Conselleria de Salut i Consum actualitzarà la informació relativa a les Illes Balears a la roda de premsa que tendrà lloc a les 13.00 hores.

RESIDÈNCIES:

Els darrers dies han obligat a posar el focus en les residències de persones majors, un dels espais més fràgils i vulnerables als nous contagis.

Aquesta setmana han augmentat fins a un 75% els contagis a les residències d’ancians i de persones discapacitades. El dimecres Salut va decidir realitzar la prova del coronavirus a tots els usuaris i dels treballadors.

Dijous 26 es varen confirmar 58 casos en dotze residències de Mallorca, Eivissa i Menorca, on 50 dels afectats eren residents i 8  treballadors. 4 dels usuaris contagiats han mort. Ahir divendres es varen detectar set nous casos a la residència geriàtrica des Mercadal. En total, en aquest centre ja són 10 els usuaris contagiats de coronavirus.

La presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, ha assegurat que qualsevol resident d’un geriàtric de Menorca que presenti un estat greu “serà traslladat a l’Hospital Mateu Orfila”.  Mora també ha confirmat que les 10 persones que han donat positiu a la Residència Geriàtrica des Mercadal presenten avui dia una simptomatologia lleu i, per tant, estan confinades dins del mateix geriàtric en habitacions individuals i són tractades per un treballador concret en cada cas, tots ells abillats amb les indumentàries oficials.
7 nou casos al geriàtric des Mercadal
Es prohibeix fer ERTO’s als centres de dia i residències de persones majors o dependents

SITUACIÓ DEL COVID-19 A LES ILLES:

Les Balears han registren ja 95 casos nous de Covid-19. En total són 755 el nombre de positius diagnosticats. Amb les quatre defuncions d’ahir divendres, la xifra s’eleva a 30. La cara positiva és que aquest ahir divendres va ser el dia que més va baixar la xifra de contagis a les Balears.

Una altra dada positiva: 67 persones han rebut l’alta. Pel que fa al personal sanitari, 137 professionals han donat positiu i 430 romanen en vigilància per haver estat en contacte amb contagiats de COVID19.

El Servei de Salut ha assegurat que es faran proves ràpides als professionals que pateixen més risc de contagiar-se, com són els sanitaris i els cossos de seguretat.  La comunitat, de moment, es troba en espera de rebre aquestes proves.

CASOS A ESPANYA:

En el conjunt d’Espanya, aquest divendres s’han registrat més de 7.800 casos nous de coronavirus confirmats però també augmenta el nombre de pacients de Covid-19 que ja han rebut l’alta. Dels gairebé 64.000 casos confirmats, 9.300 ja estan curats. Hi ha 4.165 pacients a l’UCI i el nombre de defuncions s’eleven a més de 4.800.
Espanya supera els 64.000 contagiats per Covid-19

ECONOMIA I MÓN LABORAL:

El Govern central també ha prohibit per llei fer acomiadaments per força major i altres causes derivades de la crisi del coronavirus. Per exemple no es podrà acomiadar al·legant causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció mentre duri l’emergència sanitària. Ho va explicar ahir la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que va recordar que els contractes temporals no s’han d’extingir sinó que s’han d’interrompre temporalment.
El govern central prohibeix els acomiadaments objectius motivats pel coronavirus

MATERIAL SANITARI:

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha donat explicacions en relació a la polèmica de les proves defectuoses. Finalment, Espanya haurà de tornar 650 mil tests ràpids que no tenen la fiabilitat exigida. La xifra inicial era de 9 mil. Explica el ministre que s’han pogut detectar les deficiències perquè tot i que les proves arribaren de la Xina amb totes les garanties legals necessàries, Espanya va decidir comprovar igualment la qualitat del producte.

Salvador Illa ha anunciat que s’estan tancant diferents contractes per valor de 578 milions d’euros amb la Xina per l’adquisició de material per combatre el coronavirus. El ministre ha destacat que les proves ràpides defectuoses només corresponen a una sola partida d’un proveïdor habitual.

AJUDES A LES FAMÍLIES:

El Consell de Menorca ha habilitat targetes alimentàries de prepagament per a 205 nins i nines de Menorca que es troben en situació de vulnerabilitat. Les targetes, en total 150, es començaran a repartir dimecres. És un sistema ideat perquè les famílies beneficiàries puguin anar a fer la compra al supermercat i abonar-la amb aquestes targetes. L’import dependrà del nombre de fills. Tres ajuntaments centralitzaran dels propis consistoris el repartiment d’aquestes targetes, la resta ho faran a través dels centres educatius, que s’encarregaran de traslladar-les a les famílies. Són targetes moneder complementàries a les beques menjador de la Conselleria d’Educació.

OPOSICIONS:

Les oposicions de personal docent de Primària i Secundària s’ajornen a l’any que ve. La Mesa Sectorial d’Educació ha adoptat aquesta postura, però manca un informe favorable per part del Ministeri d’Educació perquè sigui una decisió efectiva. Les proves estaven previstes pel juny, però la conselleria ha fet la proposta d’ajornar-les als sindicats i l’han acceptada per unanimitat. La Conselleria d’Educació espera tenir la resolució la setmana que ve.
Tota la informació sobre el coronavirus

28/03/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris