X

Els hospitals de Balears preparen prop d’un miler de llits per a casos confirmats i sospitosos

Hi ha llestos 253 llits a Son Espases, 200 a Son Llàtzer, 85 a l'Hospital Comarcal d'Inca, 51 a l'Hospital de Manacor, 22  per al Mateu Orfila i 70 a Can Misses

28/03/2020

Els hospitals de Balears preparen prop d’un miler de llits per a casos confirmats i sospitosos

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assegurat que els hospitals de Balears han preparat prop d’un miler de llits per a casos confirmats i sospitosos.

En concret, s’han preparat 253 llits a Son Espases, 200 a Son Llàtzer, 85 a l’Hospital Comarcal d’Inca, 51 a l’Hospital de Manacor, 22  per al Mateu Orfila i 70 a Can Misses. La presidenta ha destacat que “tots aquests pacients estaran en habitacions individuals”.

Així mateix, ha assenyalat que el pla de contingència també preveu incrementar els llits per a malalts crítics fins a un total de 173, concretament 40 més a Son Espases, 31 més a Son Llàtzer, 12 més a l’Hospital Comarcal d’Inca, 12 més a l’Hospital de Manacor, sis més al Mateu Orfila i 24 més a Can Misses.

A tots aquests llits, ha recordat la presidenta del Govern, s’hi poden sumar, en cas de necessitat, els dels centres integrats a la Xarxa Pública, com Sant Joan de Déu i l’Hospital de la Creu Roja, a més de cinc hospitals privats –Hospital de Llevant, Hospital de Muro, Grup Quirón, Grup Assistencial Juaneda, Policlínica La nostra Senyora del Rosari (Eivissa) i Clínica Juaneda (Menorca).

Armengol ha dit que “el sistema de salut està responent, però Balears es prepara per a tots els escenaris” que puguin sorgir de la crisi del coronavirus (Covid-19).

Segons ha informat la presidenta de l’Executiu autonòmic en un fil a la xarxa social Twitter, “el Govern continua treballant de manera intensa per protegir tant a pacients com a professionals”. També ha recordat algunes de les mesures posades en marxa fins ara a la Comunitat Autònoma, incloses a la definició d’un pla de contingència que s’articula en diversos eixos.

HOTELS A LA DISPOSICIÓ DE MALALTS I PROFESSIONALS

Armengol ha assenyalat que, de manera preventiva, han estat medicalitzats alguns hotels. Ja s’ha condicionat l’Hotel Palma Bay, que serà gestionat per personal de l’Hospital Són Llàtzer i pot arribar a acollir 250 pacients. Sobre aquest tema, ha anunciat que es farà el mateix amb un altre hotel a Mallorca, Menorca i Eivissa. A més, 14 hotels de les Illes allotjaran professionals i treballadors de serveis essencials.

REORGANITZACIÓ DELS SERVEIS D’URGÈNCIES

Dins del pla de contingència també s’han reorganitzat els serveis dels hospitals i centres sanitaris.

Sobre aquest tema, ha destacat que a urgències s’han establert dos circuits, un per a pacients amb símptomes respiratoris i un altre per a aquells amb patologies. A més, s’ha preparat boxs d’aïllament per a pacients positius i sospitosos de Covid-19 fins que pugen a planta.

Així mateix, ha posat l’accent que, entre altres mesures, els serveis assistencials treballen en equips estancs per garantir la seva seguretat i a les àrees d’hospitalització i UCI els pacients romanen en àrees específiques.

PROTECCIÓ PER A SANITARIS

Respecte als recursos de protecció per a sanitaris, Armengol ha recordat que s’ha reclamat al Ministeri que asseguri la protecció d’aquests professionals. No obstant això, ha assegurat que, en qualsevol cas, el Govern posarà tots els recursos propis per a l’adquisició de material, a banda del que arribi per part de l’Estat.

Sobre aquest tema, ha recordat que en els últims dies han aterrat a Balears avions amb 135.000 màscares, a més de guants, bates i solucions hidroalcohòliques. En els pròxims dies arribaran més avions amb més material.

Així mateix, ha anunciat que s’han posat en marxa una sèrie de mesures extraordinàries amb l’objectiu d’aconseguir la contractació de més personal sanitari.

XARXA DE COL·LABORACIÓ

Finalment, la presidenta de l’Executiu Autonòmic ha destacat la posada en marxa d’un servei per canalitzar les iniciatives d’empreses, entitats, professionals i ciutadans que volen ajudar en aquesta situació.

Es tracta, ha assenyalat Armengol, de la xarxa Junts, a la qual es pot accedir a través del correu electrònic xarxajunts@caib.es o bé del telèfon 971 177 200.

28/03/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris