X

Jornada 15: Pendents del consell de ministres extraordinari

Avui s'aprovarà la mesura de la paralització de totes les activitats no essencials anunciada ahir horabaixa pel president del Govern Pedro Sánchez

29/03/2020

Jornada 15: Pendents del consell de ministres extraordinari

Gran Via de Barcelona (EFE/Alejandro García)

Pedents avui de la reunió del consell de ministres extraordinari per aprovar la mesura de la paralització de totes les activitats no essencials anunciada ahir horabaixa pel president del Govern Pedro Sánchez i prevista a partir de les 10 del matí. Es tracta d’una mesura excepcional per frenar la pandèmia del Covid-19.

El govern central aprovarà un permís retribuït recuperable. D’aquesta manera, els treballadors no hauran de desplaçar-se a la seva feina des de demà i fins el 9 d’abril i continuaran rebent el seu salari amb normalitat.

A les 12 del migdia el cap de l’executiu es reunirà per videoconferència des de Moncloa amb els presidents autonòmics.

A més, la presidenta del govern balear, Francina Armengol, també compareixerà, després d’aquesta trobada, avui horabaixa.

LES DARRERES DADES DEL CONTAGI:

Feim un repàs del balanç de les darreres dades oficials de víctimes del Covid-19 a la nostra comunitat: la Conselleria de Salut i Consum ha confirmat una mort més a les Balears. Es tracte d’un home de 84 anys, amb patologies prèvies, que ha mort a l’Hospital General de Palma. En total ja són 32 les persones que han mort a causa del coronavirus.

Avui dia hi ha 862 casos confirmats de Covid-19. 134 dels contagiats són personal sanitari, 59 pacients han requerit el seu ingrés a l’UCI i 94 pacients s’han curat. El portaveu del comitè autonòmic de gestió de malalties infeccioses Javier Arranz alerta que, inevitablement, a Balears arribarem als mil casos de contagis de Covid-19.

I al conjunt de l’Estat, nou rècord de morts per coronavirus en un sol dia a Espanya: 832 en les darreres 24 hores. El Ministeri de Salut assegura alerta que a finals de la setmana que ve les UCIs estaran saturades i que ens apropam al pic de la corba de contagis.

La xifra de persones contagiades per coronavirus a nivell nacional augmenta a 72.248 positius, són 8.189 casos més. Això sí, una dada positiva : 12.285 persones han estat donades d’alta.

ECONOMIA:

L’aerolínia Air Nostrum comunica a la seva plantilla que deixa de volar temporalment pel COVID-19. Ahir a les set de l’horabaixa va sortir el darrer vol operat per la companyia que, en el darrers 25 anys, ha funcionat de manera ininterrompuda.

El president de Air Nostrum, Carlos Bertomeu, ha anunciat als seus treballadors que ho fa per força major degut a les restriccions a la mobilitat nacional e internacional i al tancament de fronteres ocasionats pel coronavirus. La companyia va aprovar la setmana passada un ERTO de 3 mesos a tots els seus treballadors: més de 1400.

Els hotelers reclamen ajudes fiscals per poder fer front a la crisi econòmica que s’acosta. Asseguren que l’objectiu ara per ara és sobreviure al 2020 i centrar tots els esforços en la temporada de 2021. Liquiditat és la paraula clau perquè els hotels puguin sobreviure. Els empresaris del sector demanen a l’administració mesures valentes pel que fa sobretot a la fiscalitat.

POLICIES:

El sindicat unificat de la Policia exigeix que els 19 càrrecs del Govern que cobren 22 mil euros de plus de residència el donin per la crisi del Covid-19. A través d’un comunicat, el sindicat policial assegura que, en un moment excepcional i d’especial dificultat per als treballadors que pateixen més les conseqüències del coronavirus, demanen que aquests càrrecs del Govern renunciïn al plus i que aquests doblers públics es facin servir per dotar de recursos als professionals que s’exposen al Covid-19

MATERIAL SANITARI:

A les queixes de manca de material sanitari i equips de protecció que fan aquests dies diversos sectors, avui se’n suma un més, els serveis funeraris. L’Empresa municipal de Palma assegura que està saturada per l’augment de defuncions per coronavirus.

Ja s’han canviat els protocols i les rutines de feina per garantir la seguretat dels treballadors, per exemple, han de fer servir unes bosses amb una tela especial homologada per a recollir els cossos. Però comença a mancar el material i han decidit reciclar part de l’equipament de protecció, després de desinfectar-lo a fons.


L’evolució del Covid-19 per comunitats autònomes
Tota la informació sobre el coronavirus

29/03/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris