X

Armengol: “El Govern balear ha comprat totes les proves de diagnòstic ràpid (PCR) que s’han fet. Encara no n’hem rebut cap del Ministeri”

La presidenta demana que les empreses no essencials també pugui acollir-se als ERTOS

29/03/2020

Armengol: “El Govern balear ha comprat totes les proves de diagnòstic ràpid (PCR) que s’han fet. Encara no n’hem rebut cap del Ministeri”

La presidenta del Govern balear, Francina Armengol.

La presidenta del Govern, Francina Armengol ha demanat aquest diumenge a l’Estat, en la tercera videoconferència mantinguda amb el president del Govern d’Espanya, i els altres presidents autonòmics que, donada la situació de Balears, “les empreses que ara han de tancar i no puguin fer front a pagaments, puguin acollir-se als Expedients de Regulació d’Ocupació (ERTO’s)”.

Segons ha informat Armengol en compareixença telemàtica, “el missatge és clar, Balears depèn del sector serveis i especialment del turisme. Per això, aquelles activitats -moltes d’elles de PIMES- que fins ara es mantenien i ara se’ls obliga a tancar no poden fer front a pagaments han de poder acollir-se als ERTO’s en les mateixes condicions que els qui van tancar abans d’aquest nou decret”.

Armengol també ha dit que el govern central ha de tenir en compte les circumstàncies particulars de les Balears que depèn directament del sector serveis i del turisme. En aquest sentit, la presidenta del govern ha demanat un pla de reconstrucció específic a llarg termini per l’arxipèlag.

“Som una comunitat infrafinançada amb un sistema de finançament autonòmic que no ens ha pogut garantir els serveis bàsics i, per tant, necessitam més liquidat perquè tenim un endeutament molt alt”, ha declarat la presidenta.


El Govern central aprova la suspensió de l’activitat econòmica no essencial

Mesures per a famílies, treballadors, empresaris i autònoms

La presidenta també ha anunciat que ha demanat al Govern una sèrie de mesures per protegir famílies, treballadors, empresaris i autònoms de la comunitat.

En el cas de les famílies, el Govern balear ha tornat a demanar a l’Estat l’ajornament dels lloguers, hipoteques i impostos de subministraments bàsics.

Pels treballadors, ha recordat, que ha sol·licitat que no puguin ser acomiadats i que puguin acollir-se a la prestació per desocupació, malgrat no tenir cotitzat l’exigit i sense que comptabilitzi aquest període per a futures prestacions.

En el cas dels empresaris, Armengol ha reclamat que es modifiquin els préstecs ICO, i ha destacat que el Govern ha invertit 50 milions d’euros en els préstecs Isba. A més, ha afegit, s’ha insistit al Govern en la necessitat de liquiditat de les empreses.

Així mateix, per als autònoms, la presidenta Armengol ha reclamat eliminar les quotes mentre duri la situació de crisi motivada pel coronavirus (Covid-19) a Espanya.

Amb tot, donada la situació econòmica de les Illes, Armengol ha sol·licitat que una vegada acabi aquesta fase, es posi en marxa un pla de reconstrucció i totes aquelles mesures que s’estan prenent puguin ser “més llargues” a Balears, si aquesta comunitat triga “més” temps a reactivar el seu pols econòmic.

A més, ha anunciat que aquest pròxim dilluns el conseller de Model Econòmic Turisme i Treball, Iago Negueruela, es reunirà amb agents econòmics.

Mesures per a l’Administració Pública

D’altra banda, la presidenta de l’Executiu Autonòmic ha fet una sèrie de peticions al Govern relacionades amb les Administracions Públiques.

Així, en primer lloc, li ha demanat al president del Govern, Pedro Sánchez que aclareixi tots els aspectes relacions amb les activitats essencials dins de l’administració pública, assenyalant que les que han estat definides pel Govern continuaran.

En segon lloc, ha reiterat la necessitat de liquiditat, tot i que ha afirmat que “no s’escatimarà cap recurs públic” en la crisi pel Covid-19. Sobre aquest tema, ha demanat un fons específic per a Balears i s’ha sumat a la proposta del president de la Generalitat, Quim Torra, que ha sol·licitat una renda social garantida.

En tercer i últim lloc en aquest sentit, Armengol ha demanat que es permeti l’endeutament i tenir en compte el cas “específic” dels consells insulars perquè, ha afegit, puguin accedir als seus romanents; així com que els dels ajuntaments siguin alliberats i gestionats per aquests organismes municipals.

Material sanitari

Pel que fa al material sanitari, Armengol ha explicat que avui a la matinada ha arribat un avió amb material adquirit a la Xina. Són 7 tones de material, entre el que hi ha 600.000 mascaretes, 100.000 mascaretes FFP2 i 500.000 quirúrgiques comprades pel Govern i que es sumen al material ja adquirit dies enrere. Aquestes es repartiran al personal sanitari, a usuaris i personal de residències i a pacients amb atenció domiciliària.

També ha lamentat que fins ara no han rebut cap prova de diagnòstic ràpid per part del Ministeri de Sanitat i ha assegurat que totes les proves que s’han fet fins ara han estat adquirides pel govern balear. Quant a les mascaretes, Armengol ha assegurat que Sanitat els ha enviat unes cent mil mascaretes que són la quantitat que s’utilitza en només una setmana a la nostra comunitat.

Casos de Covid-19 a Balears

D’altra banda, la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha afirmat aquest diumenge que “la corba de contagis a Balears augmenta de forma més plana que en altres comunitats autònomes pel confinament i l’aposta clara per l’atenció primària”.

Gómez ha assegurat que Atenció Primària està tenint un paper fonamental en la lluita contra el Covid-19. “Està atenent prop de 400 casos a domicili”, ha afirmat.

Segons ha informat Gómez en una compareixença telemàtica, al costat de la presidenta del Govern, Francina Armengol, “la coordinació és bàsica i imprescindible” per donar resposta a la situació de crisi sanitària que ha originat el coronavirus

29/03/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris