X

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 16: Aturada gairebé total de tota activitat no essencial

30/03/2020

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 16: Aturada gairebé total de tota activitat no essencial


Tota la informació sobre el coronavirus

MÉS MATERIAL. Aquest matí han arribat a Son Sant Joan 17 tones de material sanitari. Aquesta partida inclou mascaretes, ulleres i bates entre d’altres productes.

VÍCTIMES. Ja hi ha 37 víctimes mortals per coronavirus a les Balears. Fins ara, a les illes, s’han confirmat 1.000 positius. Hi ha 80 pacients a l’UCI i un centenar de persones que han superat la malaltia. Les tres darreres morts per Covid-19 s’han registrat a Mallorca. Les víctimes són un home de 80 anys, una dona de més de 85 anys i altra dona de 95 anys. Tots tres patien patologies prèvies.

GERIÀTRICS. L’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) habilitarà aquesta setmana la novena planta de la residència de gent gran de la Bonanova. L’objectiu és disposar de 68 places més destinades a persones que no pateixin coronavirus. Entre els residents del centre, hi ha un intern que ha donat positiu i altres 40 que han resultat negatius. El geriàtric també acollirà les persones derivades d’altres residències que estiguin col·lapsades per l’alt nombre d’afectats pel Covid-19.

 

– ECONOMIA. El Consell Econòmic i Social de Balears (CES) calcula que, aquest 2020, l’economia de les illes caurà entre el 3,7% i el 9,7%, per mor del coronavirus. Aquesta davallada no té precedents en la història recent de les illes. De fet, al 2009, en plena crisi econòmica la caiguda va ser del 3,9%.

 

-DECRET LLEI. Aquesta mitjanit ja s’ha publicat al Butlletí Oficial de l’Estat la norma que decreta aturar les activitats no essencials i el permís retribuït recuperable per aquells treballadors que no puguin anar a fer feina. Un dels sectors que deixa de considerar-se essencial és el de la construcció. Una mesura reclamada per institucions i agents socials des de fa dies. De fet, des del decret de l’Estat d’alarma, el sector de la construcció demanava poder acollir-se a les mesures econòmiques per reduir activitat, sobretot per no poder complir amb les mesures de prevenció a les obres.


Qui ha d’anar a treballar i qui no

LABORAL. Per mor de la incertesa dels treballadors, Comissions Obreres ha atès gairebé 17.000 consultes a les Illes durant aquestes dues setmanes de l’Estat d’alarma. Ho fan principalment per telèfon, però també per missatges de text o correu electrònic. Les consultes estan dissenyades no només pels afiliats i afiliades de CCOO, sinó també al conjunt de la classe treballadora.

MATERIAL. La presidenta del Govern, Francina Armengol, retreu al Govern estatal la manca d’enviament del material sanitari. Armengol reconeix que la compra al mercat internacional és complicada per l’alta demanda però manté que el Govern treballa per garantir la protecció de tot el personal sanitari de les Illes. De fet, aquest cap de setmana ha arribat un carregament amb material sanitari.

MENJADOR ESCOLAR. Avui comença el repartiment de les targetes de prepagament destinades a suplir els ajuts de menjador. En total, es distribuiran 6.152 targetes, el repartiment de les quals el faran centres educatius entre les famílies beneficiàries. Segons ha indicat la Conselleria d’Educació, les targetes estan carregades amb 60 euros, corresponents als primers 15 dies de confinament i es treballa per a ampliar-ne el crèdit corresponent a la segona quinzena de l’estat d’alarma. La Conselleria d’Afers Socials hi ha invertit fins ara 375.000 euros.

NINS AMB AUTISME. El confinament, el fet de no poder sortir de casa, pot causar estrès i ansietat. Però hi ha un col·lectiu especialment vulnerable: les persones amb trastorn de l’espectre autista. Tot i el confinament, necessiten poder sortir al carrer per evitar una crisi. Gràcies a la pressió de les entitats socials, els infants amb autisme tenen permís per sortir a caminar acompanyats d’una altra persona, sempre que prenguin mesures per no contagiar-se. Andrea Carrera és la mare d’un infant autista de 5 anys.

30/03/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris