X

COVID-19 a Espanya: empitjorament puntual, manteniment positiu de la tendència

La xifra de morts pel coronavirus assoleix un nou rècord de 849 persones finades

31/03/2020

COVID-19 a Espanya: empitjorament puntual, manteniment positiu de la tendència

El director del CEAS, Fernando Simón, convalescent de la COVID-19, ha analitzat les dades de l'epidèmia des de casa

Després de baixar ahir el ritme de creixement de morts i contagiats per coronavirus a Espanya, avui s’ha donat compte d’un nou rècord de persones mortes: 849 que fan una xifra acumulada de dones i homes que no han pogut superar les complicacions derivades de la malaltia de 8.189 (el 85%, de més de 70 anys). Quant al número de diagnòstics nous, 9.222 amb un resultat de 94.417 en el 18é dia de registres segons el Centre Espanyol d’Alertes Sanitàries (CEAS), que també ha informat de 2.479 altes noves que fan un total de 19.259.

L’empitjorament de les xifres de Madrid i Catalunya, 27.500 i 18.700 casos diagnosticats respectivament-, s’atribueixen a xifres endarrerides del cap de setmana que s’han conegut ara. Així les coses, s’insisteix en l’optimisme prudent davant la tendència a la baixa de les xifres d’expansió de l’epidèmia des del dimecres 25 de març.

“No tendria cap sentit plantejar noves mesures”

El director del CEAS, Fernando Simón – que ha intervingut per vídeoconferència des de casa on roman convalescent de la COVID-19- ha dit que ara mateix no tendria cap sentit plantejar noves mesures restrictives de la mobilitat i l’activitat de la població. “No podem pretendre prendre mesures noves sense valorar ni tan sols mínimament l’impacte de les que anam implementant… Això no és una carrera cap a dalt, no es tracta de veure a qui se li ocorre una mesura nova”, ha exposat Simón.

Ara mateix, a Espanya hi ha 16 hospitals de campanya en marxa i la Marina espanyola desplaçarà en les pròximes hores un buc de l’armada a Melilla per ajudar en l’hospitalització de malalts si fos necessari. La pressió a les UCI’s, sobretot de Madrid i Catalunya, continua sent molt alta mentre s’espera l’arribada d’un nou avió amb material sanitari.

Estafa en nom d’Amazon i fake-news

Qüestions sanitàries a part, continua la crida de les autoritats espanyoles a prendre precaucions en l’ús d’internet. Suplantant la identitat d’Amazon, ha explicat el portaveu del Cos Nacional de Policia, Jose Ángel González, s’ha enviat massivament correus electrònics a usuaris a qui, paradoxalment, informen els falsos remitents que volen protegir d’un intent d’ús fraudulent del seu compte. Per això, ha detallat González, es demana que s’introdueixin noves dades d’accés que podrien servir per robar-nos.

Atenció psicològica per telèfon

En un altre ordre de coses, el Ministeri de Sanitat i el Col·legi General de Psicòlegs d’Espanya han posat en marxa un servei de suport psicològic que funciona de nou del matí a vuit del vespre i està atès per professionals de la psicologia. Hi ha tres línies obertes en funció del tipus de població. El número 91 700 79 89 és per a les persones familiars de malalts o finats per mor del virus. El segon, el 91 700 79 90, per professionals en la primera línia de lluita contra la pandèmia com ara el sanitari i el de les forces de seguretat de l’Estat. Finalment, el 91 700 79 88 és per atendre les dificultats amb l’estat d’alarma de la població general.

31/03/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris