X

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 18: en vigor el nou decret llei 11/2020

Espanya ja supera els 100.000 contagis, hi ha 102.136 contagiats, 7.719 positius detectats en 24 hores

01/04/2020

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 18: en vigor el nou decret llei 11/2020

Imatge dels aplaudiments als professionals sanitaris a les 20 hores. /EFE.


Tota la informació sobre el coronavirus

En el divuitè dia de l’estat d’alarma, el BOE publica les noves mesures econòmiques aprovades ahir pel Consell de Ministres per a tractar de mitigar l’impacte de la crisi sanitària, entre elles l’ajornament de cotitzacions i deutes a la Seguretat Social per a empreses i autònoms, el pagament d’una prestació de desocupació per als treballadors sense dret a atur i la prohibició de desnonaments i talls de subministraments d’aigua, llum i gas. A les Illes ja són 51 les persones que han mort i que havien donat positiu en Covid–19. En total, Espanya ja supera els 100.000 contagis, hi ha 102.136 contagiats, 7.719 positius detectats en 24 hores.


El BOE de mesures urgents complementàries en l’àmbit social i econòmic


El BOE de mesures urgents en matèria de protecció a les víctimes de violència de gènere

RENDA SOCIAL. Totes les persones majors de 18 anys de les Illes Balears que justifiquin no tenir cap ingrés es podran acollir a una renda social a través d’un informe social.

PISOS IBAVI. Marc Pons, conseller d’Habitatge, ha anunciat una moratòria dels lloguers de l’IBAVI. Seran abonats al 100% pel Govern.

AUTÒNOMS. El govern ajorna sis mesos el pagament de quotes d’autònoms i pimes. La mesura permet pagar fins al 30 de juny el pagament dels deutes a la Seguretat Social. També contempla la moratòria sense interessos del pagament de les quotes pels dies treballats del mes de març. Tot i això, els autònoms diuen que no és suficient. Jeroni Valcaneras, president de la Unió d’Associació de Treballadors Autònoms de les Illes Balears, en declaracions a IB3 Ràdio, demana no una moratòria de les quotes, sinó una condonació d’aquestes, ajuts per pagar els lloguers dels locals i oficines i una reducció de la burocràcia a l’hora de fer els tràmits. Considera que les noves mesures arriben tard.

TREBALLADORS SENSE ATUR. Els treballadors sense dret a atur tindran una prestació de 440 euros si perden la seva ocupació per la crisi.

SUBMINISTRAMENT. No es podran tallar els subministraments d’aigua, llum i gas durant l’estat d’alarma.

DESNONAMENTS. Es prohibeixen els desnonaments i es prorroguen els lloguers durant mig any. Sindicats i associacions de llogaters es queixen de les mesures aprovades al darrer Consell de Ministres. Per això, han convocat una vaga a tot l’Estat amb l’objectiu que el Govern central suspengui el pagament dels lloguers fins que s’aixequi l’estat d’alarma, explica David López, portaveu del Sindicat de llogaters de Mallorca a IB3 Ràdio.

LLOGUERS. L’Executiu  balear ha presentat avui una moratòria dels lloguers de l’Institut Balear de l’Habitatge, l’IBAVI. La mesura beneficiarà prop de 1.800 famílies que viuen en pisos de protecció oficial. El passat mes de febrer el Govern ja va eximir als inquilins de l’IBAVI del pagament de IBI.

HIPOTEQUES. Moratòria al pagament de crèdits al consum i de les hipoteques de locals i oficines.

VIOLÈNCIA MASCLISTA. Els hotels podran albergar a víctimes de violència masclista i els seus fills.

JOC ONLINE. El Govern restringeix la publicitat del joc “online” durant el confinament.

TELEVISIÓ. El consum de televisió va batre rècords històrics al març pel coronavirus amb 282 minuts per persona i dia.

SUBSIDI D’ATUR TEMPORAL. Les treballadores domèstiques també podran cobrar un subsidi d’atur temporal.

-CONTROLS. Les forces de seguretat continuen muntant dispositius de control per vigilar que la ciutadania respecta les mesures de confinament. Avui dematí n’han duit a terme al passeig Marítim de Palma i a l’autopista d’Inca. En els controls, els agents vigilen que els desplaçaments es facin per un motiu justificat. I, a més, en cas de ser treballadors de sectors considerats essencials, se’ls demana el permís en paper que els ha d’haver lliurat l’empresa. Segons la delegació de Govern, i llevat de casos excepcionals, la majoria de la població respecta les mesures de confinament. En les darreres hores, la Policia Nacional i la Local han detingut 3 homes, tots a Palma, per incomplir les restriccions dels confinament.

– AEROPORTS. Els ports i aeroports de les Illes continuen blindats. Les restriccions a la mobilitat  s’han intensificat i això s’ha reflectit en una davallada d’activitat als aeròdroms balears. A Son Sant Joan, varen operar ahir 12 vols amb els quals arribaren a l’illa 136 passatgers i en partiren 242. L’aeroport d’Eivissa va rebre  dos vols amb 32 viatgers i unes altres 55 persones abandonaren l’illa en dos vols de sortida. Pel que fa a l’aeroport de Menorca, va comptabilitzar l’arribada de 27 persones i la sortida d’unes altres 20. Segons dades d’Eurocontrol, el trànsit aeri a l’aeroport de Palma ha caigut més d’un 90%, en les darreres setmanes. En un rànquing que analitza els 30 aeroports més importants d’Europa, Son Sant Joan és el sisè on més ha davallat el volum de vols.

PRESONS. Es confirma un segon cas positiu de coronavirus a la presó de Palma. Es tracta d’una funcionària i es troba a casa en quarantena. És la segona empleada del centre penitenciari que és diagnosticada per Covid-19 en menys d’una setmana. Des que va començar la crisi, els treballadors de les presons de les illes denuncien que estan treballant sense els equips de protecció necessaris. Només tenen mascaretes i guants que, en el cas de Palma, no són del material adequat. Els funcionaris diuen que tots haurien de tenir guants de nitril com els que s’han facilitat als empleats de la presó de Menorca. En aquests moments, expliquen que la situació als centres penitenciaris és de calma tensa i que els presos tenen por de ser contagias pels funcionaris.

DONA SANG. El Banc de Sang i Teixits de les Balears demana que tothom que vulgui donar sang, ho faci només amb cita prèvia, per garantir la seguretat de tots els donants i permetre que es compleixi amb la distància de seguretat. El Banc de Sang agraeix la resposta dels mallorquins a la crida per donar sang. I és que entre tots els que han acudit a fer donacions han fet possible que les reserves de sang òptimes, i superi el milenar d’unitats de glòbuls vermells. Tot i això, el Banc recorda que és necessari que la població balear sana continuï donant sang, però de manera esglaonada.

TARGETES ALIMENTÀRIES. Menorca, s’han començat a repartir avui les 150 targetes alimentàries habilitades pel Consell i dirigides als escolars d’entre 0 i 12 anys, les famílies dels quals es troben en situació de vulnerabilitat. Són unes targetes moneder que permeten als beneficiaris anar a fer la compra a uns establiments determinats i abonar-la amb aquestes targetes. Aquesta ajuda complementa les beques menjador de la Conselleria d’Educació i, a més, assegura l’alimentació més convenient en aquestes etapes de creixement per a un total de 423 infants

CAMPANYA DE LA RENDA. La Campanya de la Renda i Patrimoni de 2019 arrenca avui malgrat la crisi sanitària. Per a la modificació i presentació dels esborranys de les declaracions, el termini es perllongarà fins al pròxim 30 de juny. El Ministeri d’Hisenda ha explicat que s’ha mantingut el calendari de presentació de les declaracions perquè els contribuents rebin les devolucions el més aviat possible, a partir de pròxim 3 d’abril . Enguany un dels canvis més significatius en el sistema d’aquest organisme és la simplificació de la identificació del domicili fiscal de contribuent, ja que passarà a realitzar-se de manera separada a la resta de la declaració. Els usuaris podran gestionar les seves declaracions per Internet, a través del servei de tramitació Renda web així com fer ús del servei telefònic d’informació tributària.

TELÈFON D’EMERGÈNCIA. El 900 100 444 és el telèfon gratuït per a atendre les necessitats d’emergència social.


Tota la informació sobre el coronavirus

01/04/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris