X

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 26: El Congrés autoritza la segona pròrroga de l’estat d’alarma

696 pacients han superat la Covid-19 a les Illes

09/04/2020

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 26: El Congrés autoritza la segona pròrroga de l’estat d’alarma


Tota la informació sobre el coronavirus

 

-DARRER BALANÇ. Segons les darreres dades publicades aquest dijous pel Ministeri, a les Balears hi ha 89 morts, els mateixos que ahir. Aquestes dades no reflecteixen encara la mort d’una dona de 84 anys que s’ha registrat, durant aquest dijous, a una residència de Menorca. Pel que fa a positius per coronavirus, es comptabilitzen 1.448 positius. D’aquests, 132 són a l’UCI, quatre ingressats més. En total, fins ara, 696 persones s’han curat.

-ESPANYA. A escala nacional, l’avanç del coronavirus s’alenteix, segons els darrers registres. A dia d’avui, segons el Ministeri de Sanitat hi ha 152.446 persones contagiades, de les quals, 5.756 són positius nous, detectats en les darreres 24 hores. Pel que fa al nombre de morts, entre ahir i avui han perdut la vida 683 persones, amb la qual cosa les víctimes mortals s’eleven fins a les 15.238 en el conjunt de l’Estat. Pel que fa als curats, segueixen a l’alça: 4.044 persones més han superat la malaltia i sumen un total de 52.065.

-ESTAT D’ALARMA. El Congrés dels Diputats autoritza aquest dijous la segona pròrroga de l’estat d’alarma. El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha dit que està convençut que, en 15 dies, haurà de demanar una tercera pròrroga perquè no s’haurà posat fi a la pandèmia. En la seva intervenció a l’inici del ple d’avui, Sánchez ha assenyalat que és “una evidència inqüestionable” que l’estat d’alarma està funcionant. Ha destacat que les dades de la pandèmia, “amb tota la prudència”, comencen a ser “encoratjadores” i, després de la primera etapa de l’emergència, “comencem la segona: doblegar la corba”.

-CENTRES DE SALUT. Per garantir l’assistència mèdica als ciutadans durant la Setmana Santa, els 45 centres de salut que hi ha a Mallorca obrin tots els festius com si fos un dia laboral, des de les 8 del dematí fins a les 8 del capvespre. Hi ha un equip format per personal mèdic, d’infermeria i d’admissió. Dissabte i diumenge tendran un reforç similar al del cap de setmana passat. A Eivissa i Formentera, els centres de salut tenen un horari de 8 a tres de l’horabaixa. A Menorca, atenen els PACs i els Serveis d’Urgències d’Atenció Primària (SUAP) entre avui, Dijous Sant i Dilluns de Pasqua.

-EDUCACIÓ. Al web de la UIB, els estudiants de Balears poden saber com s’adapta cada assignatura a les proves d’accés a la Universitat. Com a regla general, es donaran diverses opcions a l’alumnat, de manera que cadascú es pugui adaptar l’examen segons el contingut que s’hagi donat fins al moment del confinament. A instituts i centres de primària, els problemes són uns altres. El Consell Escolar Estatal va aprovar aquesta setmana que tot el contingut que s’hagi donat durant la crisi sanitària sigui avaluable. Docents, famílies i sindicats alerten: entre un 10% i un 20%  dels infants no tenen accés a les noves tecnologies. Una escletxa digital que, sumada a les particularitats de cada llar, pot provocar que alguns alumnes quedin enrere. De fet, el sindicat STEI proposa que un cop represes les classes, es pugui ampliar l’horari lectiu per posar al dia aquells estudiants que ho necessitin amb hores de reforç.

-TURISME. A les Illes, hotels que fa un any començaven la Setmana Santa amb ocupacions mitjanes del 80% avui estan tancats. Aquest any, les platges estan totalment buides i no hi ha visitants ni treballadors a les zones turístiques. A Cala Millor, un 80% de la població viu directament o indirectament del turisme. La incertesa sobre el que pugui passar durant els pròxims mesos és molt gran. El Consorci de Turisme dona l’inici de la temporada per perduda i ara treballa en la programació d’esdeveniments esportius i culturals a partir del mes de setembre per intentar allargar l’activitat. Mentrestant, el president de l’Associació Hotelera d’Alcúdia-Can Picafort, Jaume Horrach, explica que en aquesta zona “el sentiment és d’impotència i d’incertesa, perquè ningú s’atreveix a fer pronòstics de quan pot començar la temporada”. És un cop difícil per a l’economia de les Illes. Les pèrdues econòmiques són, per ara, impossibles de calcular.

09/04/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris