X

Prop del 50% dels casos actius de Covid-19 provenen de residències de majors

97 malalts dels 654 que encara no s'han curat són usuaris i treballadors d'aquests centres, principalment dels privats

10/04/2020

Prop del 50%25 dels casos actius de Covid-19 provenen de residències de majors

Residència Domusvi (Palma)

Les residències per a gent gran de Balears són avui el principal focus on es concentra pràcticament el 50% dels casos actius de Covid-19. En concret, 297 dels 654 malalts infectats que a dia d’avui no han obtingut l’alta provenen d’aquestes instal·lacions. Es tracta de 210 usuaris i de 87 professionals.

Es per tant un dels grans focus d’aquesta pandèmia a les Illes, que ja ha provocat a més el tancament de dos centres. D’una banda, la residència Elena, una instal·lació petita a Palma amb només 26 residents, va tancar portes quan 25 dels seus usuaris, és a dir tots menys un, es van contagiar. D’ells, 2 ja han perdut la vida. L’altre centre tancat és Son Ametller, amb una vintena d’usuaris, que acumula ja 7 finats.

Tot plegat ha fet que Salut extremi els controls i el seguiment d’aquests centres. A tot l’Estat, des de l’inici de la pandèmia, ja s’han desinfectat 3.262 residències.

El cas de Domusvi

Un tercer centre objecte d’especial seguiment a Balears és Domusvi, que amb més de 90 infectats, ocupa el primer lloc en nombre d’afectats a tot Balears. Carme, treballadora d’una de les tres residències Domusvi que hi ha a les illes, ha dit aquest migdia a IB3 Ràdio que no tenen tot el material necessari per als professionals: “hi ha infermeres que han vist que hi ha material a un magatzem i no l’han repartit. També ens han dit que la supervisora ha donat l’ordre de no donar mascaretes a les auxiliars perquè, sinó, es quedarien sense”. La treballadora del centre privat ha lamentat la improvisació i ha dit que “no hi ha protocol, és una bogeria”.

Domusvi forma part d’un grup d’àmbit internacional que gestiona prop de 200 centres, i està controlat per un fons d’inversió britànic.

El total dels majors i treballadors de residències que s’han vist afectats pel Covid-19 és de 332. Hi ha ja 5 usuaris i 4 treballadors curats, i 26 usuaris morts. La resta, 297, encara lluiten contra la malaltia. A més de Domusvi, la segona residencia amb més casos és Oasis, amb 86 positius, dels quals 16 són treballadors i 67 usuaris. Domusvi Costa de’n Blanes té 29 afectats, mentre que la primera pública en termes d’infectats és Can Blai amb 12 casos acumulats, dels que 3 han mort.

La gran majoria dels casos de Covid-19 que han afectat a residències per a gent gran han estat registrats a centres de titularitat privada. De fet, la Bonanova, la més gran de Balears amb 340 usuaris, només ha registrat 7 positius, d’entre ells un mort.


Una quarta part de les defuncions amb Covid-19 a les Illes eren usuaris de residències
Clíniques privades acullen pacients de residències amb Covid-19
Augmenten un 75% els contagis en residències d’ancians i discapacitats


654 casos positius actius de la Covid-19 a Balears i 737 persones curades
Tota la informació sobre el coronavirus
L’evolució de la Covid-19

10/04/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris