X

El ministre de Sanitat nega que no s’hagi consultat al Comitè Científic la tornada a la feina de les activitats no essencials

Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona i membre d'aquest comitè, va assegurar aquest divendres que no havien estat consultats

11/04/2020

El ministre de Sanitat nega que no s’hagi consultat al Comitè Científic la tornada a la feina de les activitats no essencials

EFE/Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha negat aquest dissabte que el Govern no hagi consultat al Comitè Científic del Covid-19 la tornada a la feina de les activitats no essencials aquest dilluns, tal com va denunciar aquest divendres el cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, membre d’aquest Comitè.

“Les decisions s’han pres per consens i el Govern segueix les recomanacions dels experts”, ha proclamat Illa en roda de premsa. El president del Govern, Pedro Sánchez, ha presidit aquest matí la reunió del Comitè Científic, on també ha intervingut el ministre.

“Els comitès tècnics del govern espanyol i del català estan treballant amb diferents possibilitats i calendaris, però nosaltres formalment no hem estat consultats”, va dir aquest divendres Trilla en declaracions a Catalunya Ràdio.

A més, es va posicionar en contra de la tornada d’aquests professionals a l’activitat: “S’espera que augmentin el nombre de casos i per això s’insisteix molt en la complementarietat de diferents mesures. Una cosa és intentar tornar a la normalitat, amb tota l’activitat econòmica, i una altra, que això vagi acompanyat d’un bon sistema per detectar, aïllar i tractar els nous casos que es produeixin”.

Després de les seves declaracions, Trilla va matisar a Twitter que el Comitè “té la funció de donar la seva opinió independent i tractar de respondre les preguntes o dubtes que li puguin plantejar tant els responsables tècnics com els responsables polítics, que prenen les decisions”. “Així és com funciona i com ha de funcionar”, va afegir.

El ministre de Sanitat, en canvi, ha rebutjat que s’hagi produït algun tipus de debat en el Comitè Científic sobre el retorn o no d’aquestes activitats no essencials. “Hi ha hagut consens que això calia fer-ho”, ha argumentat Illa.


Els treballadors d’activitats no essencials hauran de dur mascareta

El ministre defensa que si els casos creixen en les pròximes setmanes, serà perquè s’estan fent més tests

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha defensat que si els casos de coronavirus creixen en les pròximes setmanes serà per l’increment dels test diagnòstics, i no per la tornada a la feina de les activitats no essencials.

“Si hi ha increment de contagis, que esperem que no es produeixi, caldrà posar-ho en context en relació a la major capacitat a l’hora de fer nous tests”, ha assegurat Illa en roda de premsa després de ser preguntat pels periodistes sobre la possibilitat que la mobilitat creixent de les pròximes setmanes incrementi els contactes interpersonals i, per tant, el nombre de positius.

El ministre ha admès que a mesura que hi hagi més població testada, es diagnosticaran més casos a Espanya. En aquest sentit, ha anunciat que el Govern està començant a distribuir aquest dissabte un altre milió de test ràpids a les comunitats autònomes, que seran utilitzats, com la partida anterior, en el garbellat ràpid i en entorns d’alta prevalença de Covid-19, com les residències d’ancians i hospitals.

També ha avançat la creació d’una única xarxa de testatge, per tal de garantir que tots els diagnòstics que es realitzin estiguin subjectes a les indicacions i a les instruccions de les autoritats sanitàries de les comunitats autònomes. “És probable que avui mateix o demà estigui llesta aquesta ordre”, ha comentat. L’objectiu és “garantir l’equitat” i que es testi als “qui han de ser testats en primer lloc, d’acord amb criteris sanitari i epidemiològics, amb independència d’altres característiques”.

11/04/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris