X

Les xifres del primer mes d’estat d’alarma a les Balears

L'atur interanual ha augmentat un 15%, els ERTO s'han multiplicat per 200 i els aeroports han perdut un milió de passatgers

12/04/2020

Les xifres del primer mes d’estat d’alarma a les Balears

El primer mes d’estat d’alarma ha transformat el dia a dia dels ciutadans i també ha provocat canvis fonamentals en el teixit ecòmic de les Illes. Molts dels indicadors macroeconòmics han sofert canvis dràstics en les darreres setmanes.

Un exemple és la dada de l’atur, que s’ha conegut aquesta setmana. Si el març de 2019 hi havia gairebé 55.000 aturats, el passat mes van ser quasi 63.000, el que suposa un increment del 15 per cent.

El número d’ERTO registrats és una altra de les xifres que s’han disparat. Si en tot l’any passat es van presentar 50 ERTO a les Balears, només en el darrer mes se n’han presentat 9.977. La xifra inclou els expedients de regulació temporal d’ocupació des de la declaració de l’estat d’alarma del passat 14 de març fins al 3 d’abril. Encara resten per sumar els de la Setmana Santa.

Un dels sectors laborals més afectats ha estat el turístic. Si bé encara hi ha poques estadístiques per mesurar-ne l’afectació, ja es coneix la del trànsit aeri. Al conjunt de l’arxipèlag, els aeroports han perdut un 60 per cent de passatgers durant el març, respecte del mateix mes del 2019. Això és gairebé un milió de passatgers manco. Mallorca perd gairebé 800.000 passatgers, Eivissa en perd 140.000 i Maó, uns 60.000.

Als ports de les illes, la situació no canvia gaire, tot i que hi ha variacions segons el port. Els ports d’Eivissa i la Savina són els que més atracaments perden, sobretot per la reducció de freqüències de la línia que uneix Vila i Formentera. Les escales d’embarcacions durant el mes de març es van reduir en més d’un 50 per cent. El d’Alcúdia perd també un 50 per cent.

El port de Palma és dels que manco trànsit perd, un 25 per cent, ja que es mantenen molts trajectes de mercaderies i de passatgers amb la península. I curiosament, a Maó, ha crescut el nombre d’escales durant el març, un 9%, de 33 escales l’any passat a 36 enguany. Aquesta dada inclou totes les escales, ja siguin de línies regulars de passatgers, mercaderies o creuers.

12/04/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris