X

La tosa de les ovelles comença condicionada pel coronavirus

Tonedors de Polònia i de l'Uruguai no poden arribar a les Balears i les quadrilles d'aquí hauran de tondre fins devers 1.500 animals cada dia fins ben entrat l'estiu

17/04/2020

La tosa de les ovelles comença condicionada pel coronavirus

La crisi sanitària afecta també la tosa de les ovelles, que just aquests dies ha començat. Per llevar-los la llana, els tonedors han d’utilitzar mascaretes i mantenir una distància de seguretat. Allò que més dificulta la tasca, però, és que l’estat d’alarma fa impossible que tonedors de fora arribin a les Balears per fer la campanya. Cada any en solien venir de Polònia i de l’Uruguai, però ara les quadrilles no podran contractar aquestes persones. Hauran de fer aquesta tasca amb els pocs tonedors de que hi ha a les Balears i qualque dia hauran d’arribar a tondre fins a 1.500 ovelles.

La quadrilla de tonedors de Bernat Reus, de Lloseta, aquests dies fan feina per finques i possessions del terme de Calvià. “Ara som tres homes, però dilluns vendran dos tonedors més de Menorca i es posaran a tondre amb nosaltres. Així la feina ens retrà més”, explica quest cap de quadrilla. “Ens surt molt més a compte tondre una guarda grossa, de 200 o 300 ovelles. Si les guardes són petites, d’una trentena d’ovelles, per exemple, du més feina. Has de desplaçar-te a moltes de finques i has de preparar la maquinària. Tothom, però, ha de menester que li tonguin les ovelles. Si la guarda és grossa, però, podem fer un preu més ajustat i al pagès li surt més econòmic”.

Després d’haver tos a Calvià, aquesta quadrilla començarà a tondre per la part del Migjorn. La setmana que ves es desplaçaran a finques de Llucmajor, de Santanyí, de ses Salines. Asseguren que ho han de fer així perquè el cuc de la mosca ataca primer les ovelles de les finques que tenen la mar més a prop, a causa de la humitat. “Si a les ovelles s’hi posa cuc, en un parell de dies els animals estan llestos. Els cucs els arriben a encetar la carn i els fan moltes de ferides. És per això que els han de llevar la llana com més aviat millor”, explica Guillem. Les toses s’allargaran fins a mitjan mes de juliol. Deixaran les finques de Sineu, de Maria de la Salut o de Lloret per més endavant. Asseguren que al Pla el cuc no hi pega fins a l’estiu.

Nova Zelanda

Ja fa devers 10 anys que aquesta quadrilla ton amb el sistema neozelandès. Ho fan amb les cames de les ovelles desfermades. “La majoria de les quadrilles de Mallorca ja ho fan d’aquesta manera, perquè els tonedors fan molta més via. Et poses l’ovella asseguda -no ajeguda- enmig de les cames, i així ret molt més, perquè no has de fermar i desfermar els animals. A més, si li trobes l’angle, l’animal no es mou gens ni mica”, comenta Miquel Reus, un dels tonedors del grup, qui l’any passat durant uns mesos, va anar a Nova Zelanda a millorar la tècnica.

17/04/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris