X

La Comissió Europea plantejarà un Programa de Recuperació d’1,6 bilions d’euros

Sánchez planteja que el fons sigui finançat amb emissions de deute perpetu, però no té tots els suports necessaris

23/04/2020

La Comissió Europea plantejarà un Programa de Recuperació d’1,6 bilions d’euros

Els líders de la Unió Europea celebren aquest dijous un Consell Europeu Extraordinari telemàtic per abordar el pla de recuperació econòmica després de la crisi sanitària. La Comissió Europea plantejarà un Programa de Recuperació d’1,6 bilions d’euros però el fet que sigui finançat amb emissions de deute perpetu, tal com defensa Espanya, encara divideix als països.

No s’esperen grans decisions en forma d’acord de la cimera dels líders europeus que mantindran per videoconferència, però sí que es posin sobre la taula les línies generals del futur pacte. El president del Consell Europeu, Charles Michel, confia que es consensuaran les característiques més bàsiques i que els països encarregaran a la Comissió Europea elaborar els detalls.
La Comissió, presidida per Ursula von der Leyen, plantejarà un Programa de Recuperació del voltant d’1,6 bilions d’euros. Si es dona llum verda al pacte, els primers fons podrien arribar abans de final d’any.
El xoc entre el nord i el sud d’Europa, augura una dura batalla. Espanya i França adverteixen del perill que s’esquerdi el mercat interior europeu si no hi ha un pla comú de reconstrucció. Pedro Sánchez planteja que el fons sigui finançat amb emissions de deute perpetu i creu que és “assumible” pels socis “més reticents”.
El deute perpetu i el  fet que la inversió sigui transferida als governs per la via de les subvencions i no dels préstecs, no té tots els suports necessaris. Alemanya i els Països Baixos s’oposen al fet que el deute no tengui venciments. Els socis de Sánchez en el govern de coalició li han reclamat que no permeti a la Unió Europea un “menyspreu als mecanismes de solidaritat”.
Sánchez confia que del Consell Europeu sortirà un primer consens perquè el pla de reconstrucció europeu és totalment imprescindible.

23/04/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris