X

El Govern central prepara un pla per evitar el col·lapse judicial

Fa sis setmanes que l'activitat no essencial està suspesa

28/04/2020

El Govern central prepara un pla per evitar el col·lapse judicial

Els casos judicials s’acumulen, després de sis setmanes amb l’activitat no essencial suspesa. S’espera que hi hagi un col·lapse. I per prevenir-ho, el Consell de Ministres ha preparat un reial decret llei amb actuacions urgents per als pròxims mesos, que ha consensuat amb les comunitats autònomes.

Com a mesura excepcional, s’habilitarà la segona quinzena del mes d’agost per fer actuacions judicials, uns dies que tradicionalment es destinaven a les vacances estivals. S’ampliaran els terminis dels procediments judicials i es consideraran de tramitació preferent els relacionats amb els efectes econòmics de la pandèmia, com els acomiadaments o les impugnacions dels ertos. També els processos de família en casos d’impagaments de pensions.

El reial decret llei preveu mesures per evitar situacions de contagi entre els treballadors i usuaris dels jutjats, com ara establir torns de migdia i capvespre per atendre el públic, amb un sistema de vista prèvia, o celebrar-hi vistes. A més, es preveu que judicis i declaracions es facin amb videoconferències, excepte en el cas dels procediments penals més greus. Perquè això sigui possible, els dotaran de mitjans electrònics i altres eines perquè no sigui imprescindible que els treballadors siguin a les seus judicials.

28/04/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris