X

Compte enrere per a l’obertura de petits comerços

A partir del pròxim dilluns podran reobrir les portes amb cita prèvia i de manera individual

02/05/2020

Compte enrere per a l’obertura de petits comerços

Molts d’establiments de les Illes aprofiten el cap de setmana per acabar d’enllestir-ho tot per poder reobrir les portes el pròxim dilluns, dia en que el petit comerç podrà recuperar l’activitat amb cita prèvia i de manera individual. La majoria ja ha rebut telefonades per reservar hora per la setmana que ve i ha hagut de reinventar els seus locals i rutines de feina en molt poc temps per adaptar-se a la nova realitat sanitària. Asseguren tenir moltes ganes de reprendre l’activitat però critiquen la manca d’informació.

Expectació i dubtes entre el petit comerç que a partir de dilluns podrà començar a reprendre la seva activitat. No saben què passarà, per exemple, amb els Expedients Temporals de Regulació d’Ocupació (ERTOs) als quals es varen acollir: alguns creuen que els podran allargar durant sis mesos i d’altres, en canvi, creuen que fins al mes de juny. Això sí, tots coincideixen a ressaltar la necessitat d’incorporar de forma esglaonada la seva plantilla. També consideren que han tingut poc marge de temps per adaptar els seus locals i rutines de feina a la ‘nova normalitat’ però, tot i això, asseguren que compleixen amb tots els protocols de seguretat. Ara estan a l’espera de veure quina serà la resposta dels clients davant la nova realitat sanitària. De moment, de cara a la setmana que ve la majoria ja té llista d’espera amb cites prèvies.

Aquest divendres feia 6 anys que na Joana Maria Barceló obria la persiana d’aquesta floristeria de Palma. Després de 50 dies tancada, dilluns podrà reprendre l’activitat. Ella és la propietària del negoci i explica com, ara, totes les comandes es fan amb cita prèvia i oferint diferents horaris als clients. “Han tingut una molt bona resposta i crec que anirà bé”, detalla Barceló.

Tenen una trentena de comandes preparades per dilluns, la majoria pel Dia de la Mare. De moment, només treballaran na Joana i un repartidor que distribuïrà les comandes a domicili. L’empresa s’ha acollit a un ERTO. Barceló espera poder recuperar la plantilla habitual el més aviat possible, quan l’activitat del negoci torni a la normalitat. A la floristeria han treballat contra rellotge per adaptar-se als nous protocols sanitaris. “Hem desinfectat tot el local, comptem amb totes les mesures de seguretat i tenim moltes ganes de començar de nou”, confessa Barceló.

A la perruqueria d’en Tolo Acosta fa una setmana que desinfecten el local per poder reobrir la setmana que ve. Ja tenen més de 50 reserves. A partir del dilluns, els tres treballadors del negoci atendran un client cada un i tindran només una cadira d’espera. També han establert diferents franges horàries i atendran les persones majors al matí.  Segons explica Acosta, han invertit més de 1.500 euros per adaptar el local a les noves mesures sanitàries. A l’entrada del local agafaran la temperatura dels clients, els oferiran mascaretes, gel i guants en cas que no en tinguin i utilitzaran tovalloles d’un sol ús per a cada servei. Per la seva banda, els treballadors hauran de deixar la seva roba de carrer a l’entrada del local i, per fer feina, es canviaran l’uniforme i el calçat.

Però també senten confusió: creuen que podran compaginar l’activitat que estrenen el proper dilluns amb els ERTOs fins al mes de juny, però no ho tenen clar. Tot i els dubtes, tenen ganes de reobrir la persiana i reinventar-se, com també ha fet aquest restaurant, que per primera vegada ofereix menjar a domicili i gestiona les seves reserves a través del web, telèfon mòbil o Whatsapp.

El xef del restaurant, Rodrigo Vallejo, detalla com ja han començat a estudiar quines són les tendències respecte la separació de taules o l’utilització de vitrines de metacrilat per separar els espais i mantenir la distància de seguretat. Al negoci, contracten personal en funció de la càrrega de feina i reconeixen que hauran d’assumir nous aprenentatges.

I és que, d’alguna manera, per ells dilluns comença un nou principi.

02/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris