X

Quinze dies més d’estat d’alarma i es descarta l’entrada de Menorca i Eivissa a la Fase 1

El president del govern espanyol ha confirmat l'entrada de Formentera, El Hierro, La Graciosa i La Gomera en aquesta primera fase, però no ha parlat de l'entrada de les altres illes

02/05/2020

Quinze dies més d’estat d’alarma i es descarta l’entrada de Menorca i Eivissa a la Fase 1

Bars i comerços de Formentera es preparen per obrir els negocis dilluns que ve, quan l'illa entre a la Fase 1 de la desescalada. (EFE/ Sergio G. Canizares)

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que demanarà el proper dimecres al Congrés l’aprovació d’una nova pròrroga de l’estat d’alarma, la quarta, d’uns altres 15 dies.  “Sabem ara que l’estat d’alarma ha funcionat i sabem que continua sent necessari”, ha afirmat Sánchez, durant la seva compareixença a la Moncloa.

Pel que fa a l’entrada a la Fase 1, Sánchez ha confirmat que Formentera, El Hierro, La Graciosa i La Gomera hi entraran a partir del dilluns vinent. Per tant, queda de moment descartada l’entrada en aquesta primera fase de les illes de Menorca i Eivissa tot i que ho haguessin demanat a l’Executiu central aquesta mateixa setmana. En aquest sentit, el president del govern espanyol ha demanat responsabilitat i unitat a l’hora de respectar la presa de decisions.

L’actual pròrroga, la tercera, va entrar en vigor el diumenge 26 d’abril, i es prolongarà fins a la mitjanit del 9 al 10 de maig. El Govern, per aprovar la pròrroga, necessita la majoria simple del Congrés. En l’última votació, el 23 d’abril, la pròrroga va tirar endavant amb 269 vots a favor, 60 en contra i 16 abstencions.

“Anem guanyant la batalla contra l’epidèmia, però amb un cost molt alt en vides. El virus no ha marxat”, ha subratllat Sánchez.

El president Sánchez ha assegurat que la pròrroga de l’Estat d’Alarma no implica la fi del procés de desescalada, que es preveu que sigui asimètrica, i que tendrà en compte les circumstàncies de cada comunitat.

NOVES MESURES DE SEGURETAT:

– Serà obligatori l’ús de les màscares en el transport públic a partir del pròxim dilluns. Per facilitar el compliment d’aquest requisit, el Govern facilitarà un total de 6 milions de màscares en els principals nusos de transport públics, 7 milions més a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) perquè procedeixin a la seva distribució i un altre milió i mig a organitzacions com Càritas, Creu Roja o el Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CEMI) per garantir el seu repartiment en diferents col·lectius.

Els restaurants i cafeteries podran obrir perquè siguin els ciutadans els que puguin recollir en el propi local les comandes. Aquests es realitzaran mitjançant trucada telefònica i Internet i s’establirà un sistema preferent de repartiment per a les persones majors o amb dependències.

Els comerços i locals de servei que poden obrir des del dilluns, entre els quals ha citat llibreries, ferreteries, perruqueries, tallers d’arranjament de roba o de calçat podran atendre amb cita prèvia i a un únic client per cada treballador. S’establiran horaris d’atenció preferent a majors de 65 anys que coincidiran amb els seus horaris de passeig, de 10 a 12 del migdia i de 19 a 20 hores.

També obriran al públic els arxius, als quals podran acudir els ciutadans amb independència que la documentació pugui ser requerida també per internet.

– A partir del dilluns també s’autoritzen els entrenaments per als esportistes professionals que seran individuals i sense límit de temps dins de la província. Els esportistes paralímpics podran anar acompanyats.

– La mobilitat dels ciutadans s’incrementarà de manera especial en quatre illes (Formentera, El Hierro, La Graciosa i La Gomera) que dilluns que ve comencen la desescalada directament en la fase 1. En aquests llocs es permetrà, tal com estableixen les disposicions referides a aquesta fase, el contacte social en grups reduïts, a més dels viatges dels convivents en el mateix vehicles privat (amb possibilitat d’ocupar la totalitat de les places del vehicle), així com l’obertura de terrasses i equipaments culturals amb les restriccions d’aforament previstes.

FONS DE 16 MIL MILIONS D’EUROS PER A LES COMUNITATS

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que s’aprovarà un fons especial no reemborsable “per a la reconstrucció social i econòmica” davant la crisi del coronavirus, dotat amb 16.000 milions d’euros. L’objectiu d’aquest, ha dit, és que “cap comunitat autònoma es quedi enrere amb independència de l’impacte de la pandèmia a cada territori”.

D’altra banda, el Govern espanyol desbloquejarà una tercera línia d’avals públics, d’altres 20.000 milions d’euros, amb la finalitat de garantir la liquiditat al teixit productiu davant l’emergència de la crisi del coronavirus, i que estarà reservada en la seva majoria a pimes i a autònoms.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dissabte que aquest nou tram s’aprovarà dimarts que ve al Consell de Ministres.

02/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris