X

Es permeten a Formentera les reunions de màxim deu persones a partir de dilluns

Amb l'entrada a la Fase 1, els comerços podran obrir amb una ocupació del 30% i les terrasses amb un 50% del seu aforament total

02/05/2020

Es permeten a Formentera les reunions de màxim deu persones a partir de dilluns

Bars i comerços de Formentera es preparen avui dissabte per obrir els negocis dilluns que ve, quan l'illa entre el la Fase 1 de la desescalada. (EFE/ Sergio G. Canizares)


Quinze dies més d’estat d’alarma i es descarta l’entrada de Menorca i Eivissa a la Fase 1

Formentera, el Hierro, la Gomera, La Graciosa entren a partir de dilluns a la Fase 1 del procés de desescalada. El govern espanyol ha enllestit una nova ordre, que es publicarà demà diumenge al BOE, i que entrarà en vigor a partir del pròxim dilluns, 4 de maig.

L’ordre estableix que a les 4 illes que entren a la Fase 1 es permetran, a partir de dilluns, les reunions de màxim deu persones (familiars i amics).

A les trobades s’haurà de guardar la distància interpersonal i seguir les mesures de seguretat i d’higiene. D’altra banda, les reunions es podran dur a terme a domicilis particulars i a terrasses.

Aquesta mesura s’aplicarà a totes les comunitats que entrin a la Fase 1, que es preveu per al pròxim 11 de maig, i que inclourà les províncies que compleixin els requisits del panell integral d’indicadors dissenyat per l’Executiu.

A més a Formentera, a partir de dilluns, els comerços també es podran obrir amb una ocupació del 30%, garantint la distància de dos metres i amb horari preferent per a les persones majors i sense necessitat de cita prèvia. Pel que fa a les terrasses, podran obrir amb un aforament del 50% del total. També es permeten les celebracions de culte religiós i l’obertura de biblioteques i museus.

A Formentera, fins ara només hi ha hagut dos casos de coronavirus, s’han realitzat 42 PCRs i d’aquestes, 5 han resultat positives. El passat 22 d’abril, Formentera ja va demanar el seu desconfinament donada la situació lleu de contagis que presentava.

En el cas de les tres illes canàries, en els darrers dies no hi ha hagut nous casos de contagi de Covid-19 ni tampoc noves defuncions. A El Hierro hi ha tres casos confirmats (l’últim, el 22 de març), a La Gomera, l’últim cas és del 18 de març i a La Graciosa no hi ha hagut cap cas confirmat de coronavirus fins al moment.

Demà diumenge el govern central publicarà una ordre de noves mesures que s’inclouen dins l’entrada de la Fase 0 i que afectaran totes les comunitats autònomes. Aquesta nova ordre es publicarà demà diumenge al BOE. Des de l’Executiu central s’assegura que aquesta normativa s’elaborarà sota co-governança, ja que es pretén negociar amb les diferents comunitats autònomes i adaptar els plans de desescalada a cada cas i situació.

TRANSPORT I MOBILITAT:

– A partir de dilluns, serà obligatori l’ús de mascareta en els transports públics, tan pels usuaris com pels conductors.

– Cada comunitat podrà elaborar plans de mobilitat adaptats a les seves circumstàncies

– Pel que fa a l’ús de transport privat, a partir de la Fase 1, s’estableix que en els vehicles privats de fins a 9 places, es podran ocupar completament sempre que tots els viatgers resideixen en el mateix domicili. Si no fos així, només podran viatjar-hi  dues persones a cada fila i hauran d’utilitzar mascareta.

– En el transport públic discrecional s’haurà de mantenir la distància de seguretat i s’haurà d’alliberar sempre la primera fila més pròxima al conductor.

COMERÇ:

El Govern ha ampliat del 30% al 50% l’ocupació màxima de les terrasses dels restaurants i establiments del sector de l’hostaleria una vegada que s’activi la fase 1 de la desescalada de les mesures adoptades en el marc de la crisi del coronavirus, prevista per al dilluns 11 de maig. Això serà possible sempre que es mantingui una distància mínima de seguretat de dos metres i no hi hagi grups de més de deu persones.

– Els establiments comercials de menys de 400 metres quadrats de superfície podran obrir des d’aquest dilluns, a la fase 0 de la desescalada, però sempre que els clients tinguin cita prèvia i es compleixin unes exigències d’higienització reforçades.

– Els comerços minoristes podran obrir amb franges horàries preferents per a persones majors de 65 anys. A més, els establiments s’hauran d’higienitzar cada dia, els vestuaris s’hauran de fer net també diàriament i no es podrà utilitzar el lavabo del local en qüestió.

OBRES:

Les obres no podran dur-se a terme si els treballadors necessiten tenir contacte amb els veïns. D’altra banda, les zones comuns dels edificis no es podran utilitzar i hauran de quedar marcats els trajectes que poden fer els treballadors, que no podran saltar-se aquests recorreguts. L’entrada i sortida a l’inici i a la fi de la jornada queda regulada i s’incorporen totes les regles de prevenció de riscos.

ESPORT:

1. Esportistes professionals d’alt nivell i d’interès nacional: podran entrenar sense limitacions de temps, acompanyats o no d’entrenador, dins el seu municipi.

2. Esportistes federats i no federats: poden fer esport dues vegades al dia dins les franges del matí o del capvespre.

3. Lligues professionals: es permeten els entraments individuals dins els clubs esportius.

ARXIUS:

En caràcter general, totes les consultes s’han de fer via telemàtica, però es permetran les presencials amb consultes de fins a deu documents. Els documents consultats quedaran en quarantena durant deu dies.


Quinze dies més d’estat d’alarma i es descarta l’entrada de Menorca i Eivissa a la Fase 1
Tota la informació sobre el coronavirus
L’ evolució de la Covid-19

02/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris