X

L’OIT estima que la taxa de pobresa a l’economia informal arribarà al 80% a Europa

Sindicats, entitats del tercer sector i la mateixa OIT reclamen mesures específiques per protegir els treballadors informals

03/05/2020

L’OIT estima que la taxa de pobresa a l’economia informal arribarà al 80%25 a Europa

La taxa de pobresa dels treballadors de l’economia submergida pot disparar-se fins al 80% a Europa. Són dades del darrer informe de l’Organització Internacional del Treball sobre l’impacte de la pandèmia al mercat laboral. L’organisme calcula que, al món, hi ha més de 2.000 milions de treballadors informals. Sindicats, entitats del tercer sector i la mateixa OIT reclamen mesures específiques per protegir aquest col·lectiu.

La crisi del coronavirus també afecta les persones que treballen sense contracte. Ho alerta l’Organització Internacional del Treball en el seu darrer informe sobre l’impacte de la Covid-19 en el mercat laboral: en el primer mes de pandèmia, la taxa de pobresa entre els treballadors informals de tot el món ja és del 59%, una xifra que, en el cas d’Europa i Àsia Central, es dispara fins al 80%. En un mes, els ingressos d’aquest col·lectiu han caigut un 60% i ronden els 360 euros mensuals.

La falta de protecció social és un tret comú en l’economia informal. Els treballadors no cotitzen a la Seguretat Social, no tenen dret a l’atur ni accés a moltes prestacions. El confinament els ha impedit seguir treballant o sortir al carrer per cercar una altra feina. És el cas de les 800 persones que atenen des del servei d’Ocupació de Càritas Mallorca.

L’entitat coincideix amb el reclam de l’OIT d’impulsar mesures específiques per protegir els treballadors de l’economia informal. La responsable del servei d’Ocupació de Càritas Mallorca, Laura Cadenas, advoca per flexibilitzar els processos de regularització administrativa, fer accesibles les prestacions socials, reconèixer la feina del servei domèstic i, a escala estatal, la ratificació del Conveni 189 de la OIT. També demanen ampliar en el temps mesures que garanteixin algun tipus d’ingrés a les persones més vulnerables.

 

03/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris