X

El Congrés debat la quarta pròrroga del decret de l’estat d’alarma

Sánchez compta amb els suports suficients per tirar endavant la pròrroga, gràcies a l'abstenció del PP i al pacte amb Ciutadans i el PNB

06/05/2020

El Congrés debat la quarta pròrroga del decret de l’estat d’alarma

Tot i la incertesa dels darrers dies, finalment Pedro Sánchez ha pogut abordar amb un somriure el debat sobre la quarta pròrroga de l’estat d’alarma. L’acord amb Ciutadans i el PNB per assegurar-se el sí ha facilitat que pugui tirar endavant el decret. Això després que el rebuig d’Esquerra i del PP, que finalment ha anunciat que s’abstindrà, posàs en perill l’aprovació d’una nova pròrroga.

El debat ha començat amb un minut de silenci en record a totes les víctimes pel coronavirus i el president Sánchez ha anunciat que l’Estat declararà el dol oficial a tot el país i un homenatge odicial a les 25.857 víctimes mortals de la pandèmia.

Sánchez compta amb els suports suficients per tirar endavant la pròrroga, gràcies a l’abstenció del PP i al pacte amb Ciutadans i el PNB, però el PP adverteix al cap del govern que aquesta és la darrera vegada que li donen suport. Casado ha afirmat que espera que aquesta sigui la darrera vegada que dugui la pròrroga de l’estat d’alarma al Congrés.

El president de VOX, Santiago Abascal, ha amenaçat amb la convocatòria d’una moció de censura i desafia el confinament convocant manifestacions amb cotxe contra Sánchez.

Les negociacions de la Moncloa, de les darreres hores, han donat els seus fruits. Amb el suport del PNB, Pedro Sánchez blinda l’aprovació de la quarta pròrroga de l’Estat d’alarma fins al 24 de maig. Un blindatge més fort des que el Partit Popular ha anunciat la seva abstenció.

Ciutadans també ha accedit a donar suport amb condicions: contactes setmanals per conèixer la situació de la crisi sanitària, consens en les mesures que s’aplicaran en la fase de desescalada. Però també, diàleg per adaptar els ERTOs i les ajudes a PIMES i autònoms més enllà de l’Estat d’Alarma.

La decisió del partit taronja, però, ja ha començat a passar factura a les seves files. L’exportaveu de Cs, Juan Carlos Girauta, s’ha donat de baixa del partit. A aquesta partida també s’hi ha afegit l’exdiputada al Congrés, Carina Mejías, ja que no comparteix, diu, la decisió presa per la presidenta del partit Inés Arrimadas.

La votació de la pròrroga sortirà, previsiblement, endavant. A més del sí del PNB i Ciutadans, Coalició Canària s’ha sumat al bloc. Ha passat, avui, de l’abstenció al vot favorable en aconseguir un acord perquè s’allarguin els ERTOS en el sector turístic canari.

 

06/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris