X

Les Balears sumen sis contagis i dues morts més per COVID-19

Quasi el 72% de pacients ja s'han recuperat

10/05/2020

Les Balears sumen sis contagis i dues morts més per COVID-19


L’evolució de la covid-19 en gràfiques

Balears ha registrat en les últimes hores sis nous contagis per coronavirus, de manera que la xifra de casos confirmats per PCR en la comunitat autònoma ascendeix fins als 1.950 casos, segons dades del Ministeri de Sanitat. Això suposa un increment del 0,3% respecte a l’última actualització.

A més, l’estadística de Sanitat incorpora dos nous morts, de manera que ja són 209 les persones que han perdut la vida a causa del virus a Balears.

Respecte a aquest dissabte, no s’ha requerit a les Illes cap nova hospitalització. Des que comencés la pandèmia 1.141 pacients han requerit ingrés hospitalari, dels quals 169 a l’UCI, una xifra que també es manté respecte a les últimes 24 hores.

D’altra banda, segons la Conselleria de Salut, les altes anoten un increment de sis persones respecte a l’últim balanç. Fins avui 1.401 persones han superat el virus a les Illes. D’aquesta manera, la xifra de casos actius continua baixant fins als 340 casos.

En total, en l’arxipèlag de Balears s’han practicat 64.674 proves de laboratori, de les quals 52.820 han estat PCR i 11.854 tests d’anticossos.

SITUACIÓ ALS HOSPITALS:

Quant a la situació als hospitals, a Mallorca hi ha 185 persones hospitalitzades, 34 de les quals es troben en unitats de vigilància intensiva (UCI). 154 persones reben atenció per part de les unitats d’atenció al coronavirus (UVAC). Cal recordar que no totes les persones que estan sota el seguiment de les UVAC de Mallorca són positives confirmades en coronavirus.

Mentrestant, a Menorca, hi ha cinc persones hospitalitzades, totes en l’UCI. També hi ha dues persones en seguiment per part de les UVAC. A Eivissa, són 23 les persones hospitalitzades, de les quals cinc en l’UCI. Altres quatre persones reben atenció de les UVAC a Eivissa i a Formentera.

UN 17,4% DELS CONTAGIS SÓN TREBALLADORS DE CENTRES SANITARIS:

Des que va començar l’epidèmia, s’han detectat un total de 341 casos positius entre els professionals que treballen en els centres sanitaris, el 17,4% dels 1.950 casos que s’han detectat en total a les Illes fins ara.

De tots aquests casos, actualment hi ha 87 professionals sanitaris que són positius actius, xifra que representa el 0,5% dels 16.000 professionals que treballen en la sanitat de Balears. Un total de 150 estan en vigilància activa.

PROVES DE DIAGNÒSTIC DE COVID-19 A TOTS ELS CASOS SOSPITOSOS:

 La Conselleria de Salut i Consum ha informat avui diumenge de la posada en marxa, a partir de demà dilluns, l’Estratègia de diagnòstic, vigilància i control de la fase de transició de la pandèmia generada per la  COVID-19.

Aquesta estratègia permetrà que tots els pacients sospitosos d’estar afectats per la covid-19 se’ls faci la prova de diagnòstic PCR en un termini inferior a 24 hores. En el cas de ser positiva s’iniciarà un estudi dels contactes estrets, amb l’objectiu de poder fer un diagnòstic precoç de la malaltia.

El document considera cas sospitós d’infecció per SARS-CoV-2 qualsevol persona amb un quadre clínic d’infecció respiratòria aguda d’aparició sobtada de qualsevol gravetat que cursa, entre d’altres, amb febre, tos o sensació de manca d’aire. Altres símptomes atípics com dolors musculars, diarrees, dolor toràcic o cefalees, entre d’altres, poden ser considerats també com a símptomes sospitosos d’infecció per SARS-CoV-2, segons criteri clínic.

L’objectiu de l’Estratègia consisteix a augmentar la capacitat de detecció precoç, a aïllar nous casos (sospitosos i confirmats), així com també a fer la vigilància i el diagnòstic dels contactes estrets, que esdevenen l’eix central per poder escometre la fase de transició amb les màximes garanties.

Les proves de diagnòstic de la COVID-19 es faran a Mallorca directament al centre de salut del pacient sospitós de tenir la malaltia. Els centres de salut comptaran amb PCRs. Una vegada preses, les mostres s’enviaran al laboratori de l’Hospital Universitari Son Espases. A Menorca i a Eivissa i Formentera, las faran les unitats volants d’atenció al coronavirus (UVAC) i els centres de COVID-exprés. En el cas de Menorca les mostres es remetran al laboratori de l’Hospital Mateu Orfila i en el cas d’Eivissa i Formentera a l’Hospital Universitari de Son Espases.

Salut també ha explicat que l’estudi de contactes estrets dels casos positius de les quatre illes estarà centralitzat a Mallorca i es durà a terme per personal d’infermeria d’atenció primària. Qualsevol persona asimptomàtica que compleixi la definició de contacte estret d’un cas confirmat haurà de ser informada i se li farà una vigilància. En el cas dels convivents se’ls farà el seguiment des del moment de la detecció del cas sospitós.

Aquest seguiment dels possibles contactes estrets “serà determinant”, segons asseguren des de la Conselleria de Salut, per poder fer una detecció precoç de la malaltia durant aquesta fase de transició.


El Govern farà controls de temperatura als ports i aeroports de les Illes
Tota la informació sobre el coronavirus

10/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris