X

El primer dia de la Fase 1: terrases al 50% i reunions de 10 persones

Ja es pot anar a comprar als petits comerços, sense cita prèvia, i les segones residències

11/05/2020

El primer dia de la Fase 1: terrases al 50%25 i reunions de 10 persones

Restaurants i terrasses de la platja de Punta Prima, a Menorca, ultimen els detalls per a obertura. /ARQUIMBAU

Primer dia de la fase 1 a Mallorca, Menorca i Eivissa. Ja es pot anar a comprar als petits comerços, sense cita prèvia, i a les terrasses dels bars al 50% de la seva ocupació. A primera hora d’avui matí, els treballadors del bar Bosch de Palma, entre molts altres, ja muntaven les taules per començar a fer feina després de gairebé dos mesos aturats.

Amb tot, són moltes les crítiques dels restauradors de Palma per les limitacions d’espai a les terrasses. Encara que l’Ajuntament els permet agafar l’aparcament dels cotxes per ampliar-les, Joan Miquel Ferrer, vicepresident de Restauració-CAEB, titlla la proposta de pura cosmètica: “No dóna solució a la problemàtica del sector”

A partir d’avui també es poden reunir més de 10 persones a terrasses, a cases, però, això sí, amb distància, amb mascareta i amb neteja de mans. Finalment, també en aquesta primera fase es pot anar a les segones residències.

Pel que fa als nuclis més petits de població, els veïnats d’Establiments, de Sant Climent, de Sant Jordi o de Pòrtol i el 50% d’Eivissa ja no hauran d’estar pendents de franges horàries per sortir al carrer, perquè es desvinculen dels municipis als quals pertanyen. A partir d’avui els nuclis de població de manco de 5.000 habitants es pot sortir a fer esport i passejar entre les 6 del matí i les onze del vespre. El municipi d’Alaró, per exemple, té 5572 habitants, però al nucli urbà en té 4722 i la zona rústica en té 850 i per això s’acull a la norma.

Augmenta la mobilitat però també augmenten els controls de temperatura que s’estenen als ports i aeroports de les Balears. Es reforcen les mesures sanitàries a les portes d’entrada de les Illes. Es prendrà la temperatura a tots els passatgers i tripulants que transitin per les instal·lacions a partir d’avui. Aquesta nova mesura s’afegeix al qüestionari de salut que s’ha estat fet fins ara, és el mateix control que es fa a Atenció Primària a qualsevol resident.

Pel que fa al transport terrestre, es permet que, si tots els passatgers, conviuen junts, ocupin totes les places del vehicle i no duguin mascareta. Si algú dels viatgers no viu en el mateix domicili, es mantenen totes les regles anteriors: dos per filera i amb mascareta.

També s’incrementen les freqüències dels Serveis Ferroviaris de Mallorca i l’EMT de Palma. Es torna al 80% de servei, per poder facilitar la mobilitat dels treballadors que avui poden reincorporar-se a la feina. En qualsevol cas, busos i trens hauran de funcionar al 50% per garantir la distància de seguretat.

A partir d’aquest dilluns també es pot sortir a navegar a les aigües de les Balears. Això sí, amb limitacions. Només ho podran fer dins les aigües del terme municipal al qual pertany el port on hi tenen l’embarcació, que a més ha de coincidir amb l’illa de residència.

No hi ha restricció horària per a la navegació, ni cal un control per part dels ports i clubs diferent del que es pugui fer habitualment. L’ocupació de l’embarcació serà com a màxim del 50 per cent, però es pot arribar al 100 per cent si es tracta de persones que conviuen en el mateix domicili. El president de l’associació de club nàutics de Balears, Rafel Palmer, creu que amb aquesta normativa les illes estaran en les mateixes condicions que la resta de l’estat.

11/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris