X

Control estricte de fronteres a partir d’aquest divendres

Només es permetrà l'entrada a espanyols, residents a Espanya, treballadors transfronterers, diplomàtics i als qui acreditin causes de força major

12/05/2020

Control estricte de fronteres a partir d’aquest divendres


Llegeix aquí l’ordre publicada al BOE d’aquest dimarts

El Ministeri d’Interior restablirà des d’aquest divendres, dia 15, fins al 24 de maig els controls a les fronteres interiors aèries i marítimes i només es permetrà l’entrada a espanyols, residents a Espanya, treballadors transfronterers, diplomàtics i als qui acreditin causes de força major.

Segons argumenta el Ministeri en l’ordre publicada aquest dimarts en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), l’evolució de la crisi sanitària i la durada previsible del procés de desescalada continuen requerint que les mesures restrictives en el territori espanyol acompanyin d’altres proporcionals a les fronteres interiors.

Aquestes mesures no són aplicables al transport de mercaderies, incloent-hi els tripulants dels vaixells, per a assegurar la prestació dels serveis de transport marítim i l’activitat pesquera, i el personal aeronàutic necessari per a dur a terme les activitats de transport aeri comercial.

Serà condició indispensable que aquestes persones tinguin assegurada la immediata continuació del viatge.

Tampoc seran aplicables als qui per via aèria o marítima arribin al territori espanyol per qualsevol altre motiu exclusivament laboral, sempre que s’acrediti documentalment.

Interior creu que, a mesura que es pugui avançar en el procés de desescalada, els riscos de contagi derivats dels moviments permesos seran majors, la qual cosa afegeix “complexitat a l’objectiu prioritari de contenir l’expansió de la COVID-19”.

També cal tenir en compte, segons diu, que durant la desescalada, estan restringits els moviments interprovincials, al mateix temps que es relaxen les mesures dins d’aquests àmbits geogràfics.

Per això, es considera convenient limitar també l’accés a aquestes demarcacions des d’altres Estats membres per vies aèria i marítima i es recorda que “el mer fet de posseir un habitatge no acredita la residència a Espanya”.

El Ministeri subratlla que l’alçament progressiu del confinament “comportarà raonablement que persones residents en l’exterior decideixin viatjar al nostre país, entrant en contradicció amb les limitacions de mobilitat internes”.

“Aquesta mesura es considera proporcionada a la gravetat de la situació i congruent amb el manteniment dels controls restablerts a les fronteres interiors per part d’un nombre significatiu d’Estats membres de la Unió Europea”, defensa.

En total, són catorze Estats membres i associats els que han restablert els controls a les fronteres interiors aèries (Alemanya, Bèlgica,República Txeca, Dinamarca, Estònia, Eslovàquia, Finlàndia, França, Hongria, Islàndia, Lituània, Noruega, Polònia, Suïssa) i nou en les marítimes (Lituània, Dinamarca, Polònia, Noruega, Alemanya, Estònia, Finlàndia, Bèlgica i Islàndia).

12/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris