X

Brussel·les presenta avui el seu pla per a reactivar el turisme amb la sortida gradual del confinament

L'estratègia parteix d'un enfocament "flexible en tres fases", que parteixi de la relaxació en les zones on els nivells del virus són més baixos

13/05/2020

Brussel·les presenta avui el seu pla per a reactivar el turisme amb la sortida gradual del confinament

/EFE.

La Comissió Europea presentarà aquest dimecres un paquet de recomanacions per a ajudar els Estats membre a rellançar el turisme després de la crisi del coronavirus i tractar que segueixin una estratègia coordinada en la sortida gradual del confinament, que inicien ara i que Brussel·les espera que suposi una obertura també progressiva de les fronteres interiors aquest estiu.

Es tracta de completar el ‘full de ruta’ que ja va oferir a les capitals el mes d’abril per a traçar un enfocament comú cap a una nova normalitat després de la descoordinació inicial i que, amb la prioritat de rellançar el turisme, es recolzarà en protocols sanitaris i de seguretat per a les principals destinacions turístiques i els hotels, en guies per als serveis de transport i en una millor coordinació.

Ja en les darreres setmanes diversos comissaris han confiat que els europeus puguin començar a viatjar de nou “des d’aquest estiu”, després del malestar creat a països com Espanya quan la cap de l’Executiu comunitari, Ursula von der Leyen, va plantejar no fer plans per a aquesta temporada vacacional.

Amb l’arribada del coronavirus a Europa, una dotzena de països de la UE, entre ells Espanya, van tancar les seves fronteres interiors per a frenar els desplaçaments dins de l’espai sense fronteres Schengen, una mesura que Brussel·les no va veure amb bons ulls i que ara és partidària de relaxar “gradualment” mentre la situació epidemiològica ho permeti.

La comissària d’Interior, Ylva Johansson, va admetre aquesta setmana davant l’Eurocambra que “portarà temps” aixecar totes les restriccions a les frontera dins de Schengen perquè requereix una labor “complexa”, al mateix temps que va apostar per una obertura gradual, basada en criteris epidemiològics i que compleixi el principi de “no discriminació”.

D’aquesta manera, l’estratègia per la qual advoca Brussel·les parteix d’un enfocament “flexible en tres fases”, que parteixi de la relaxació en les zones on els nivells del virus són més baixos i “equiparables” i capaços d’oferir “informació en temps real” de la seva situació epidemiològica, segons un esborrany de la comunicació a la qual ha tingut accés l’agència Europa Press.

Altres criteris com la capacitat dels serveis sanitaris per a atendre nous casos, la capacitat per a vigilar i controlar un eventual repunt i les mesures de protecció com a barrera hauran de pesar igualment, segons el parer de la Comissió, que no té competències en matèria sanitària ni en la gestió de fronteres perquè són exclusives dels Estats membre.

L’Executiu comunitari adverteix que la coordinació entre països i un enfocament comú en matèria sanitària serà “crucial” per a restaurar la confiança dels turistes i que els europeus tornin a tenir ganes de viatjar i passar temps de vacances “aquest estiu i més enllà”.

També s’espera de l’Executiu comunitari que prengui una posició més clara respecte als drets dels passatgers i a les opcions de les aerolínies d’oferir cupons de viatge per a compensar els vols anul·lats durant aquesta crisi.

Dotze països i nombroses aerolínies han demanat relaxar temporalment les regles que protegeixen als consumidors i els donen el dret a rebutjar aquests vals i reclamar el reemborsament, encara que Brussel·les ha respost fins ara que aquesta opció només pot ser voluntària i que li correspon a les companyies fer-los “més atractius” per als usuaris.

La indústria del turisme contribueix en un 10% al PIB de la Unió Europea, regió en la qual és font d’ocupació per a prop de 27 milions de persones, segons les dades de Brussel·les, que recalca que la UE és la destinació líder a nivell mundial.

La facturació del sector a la Unió Europea caurà enguany un 50% pel coronavirus, segons càlculs de la Comissió, que preveu un mal de fins al 70% en el cas de turoperadors i agències de viatge i d’un 80% per a aerolínies i creuers.

13/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris