X

La Comissió Europea recomana la progressiva reobertura de fronteres en tres fases

Els hotelers de les Illes reclamen protocols clars de fronteres, aerolínies i aeroports perquè tornin a arribar viatgers d'altres països

13/05/2020

La Comissió Europea recomana la progressiva reobertura de fronteres en tres fases

La temporada turística normalment comença a principis de maig i els hotels estarien al 60% de la seva capacitat, però les zones turístiques són pràcticament buides. Els hotelers aprofiten aquests dies per a fer reformes pendents o cursos de formació en els seus empleats. Confien poder reobrir com més aviat millor i es fixen com a objectiu fer-ho pel mes de juliol. Adverteixen que només el turisme nacional no els compensa i necessiten l’arribada de viatgers d’altres països.

La imposició d’una quarantena de 14 dies a tots els viatgers que arribin a Espanya a partir de divendres ha tengut una gran repercussió a la premsa alemanya. Alguns diaris ja havien fet reportatges de com es preparava l’illa per afrontar la temporada estiuenca, però després de l’anunci del Govern espanyol, informen que les vacances a Mallorca, de moment, es cancel·len. Els hotelers de les Illes reclamen protocols clars.

El president de l’Associació Hotelera de Palmanova i MagalufMauricio Carballeda ha afirmat que “si no hi ha un protocol clar en l’àmbit de fronteres, aerolínies i aeroports és complicat que els turistes internacionals venguin a les nostres illes”.

La Comissió Europea ha donat a conèixer avui el seu pla per a la progressiva reobertura de fronteres i la recuperació de la mobilitat entre països de la Unió a partir del 15 de juny. La Comissió ja va acordar estendre la restricció temporal de viatges no essencials fins aquesta data. L’executiu comunitari recomana una reobertura gradual, en tres fases, de les fronteres i la creació de corredors segurs entre països amb situacions similars pel que fa a la contenció de la pandèmia. Brussel·les subratlla que la reobertura s’ha de fer de manera coordinada i no discriminatòria.

En aquest protocol, partim de la fase zero, el moment en què ens trobam ara. En una primera fase, es començarien a eliminar les restriccions i la fase dos implicaria l’aixecament de tots els controls. Segons la Comissió, els primers països a obrir les fronteres haurien de ser els que tenguin “una situació epidemiològica comparable”. Brussel·les només preveu l’obertura de les fronteres exteriors fins a una etapa posterior, una vegada s’hagi completat l’aixecament de les restriccions dins de la Unió. Alemanya i Àustria ja han anunciat avui que les fronteres entre els dos països quedaran completament obertes a partir del 15 de juny, però el Govern austríac ha assegurat que els viatges a Espanya o Itàlia encara no estaran permesos.

Com a mesura sanitària, Brussel·les recomana que s’utilitzi la mascareta a tots els mitjans de transport, a més de respectar la distància de seguretat. També ha tornat a validar que les aerolínies ofereixin cupons de viatge als passatgers amb vols cancel·lats per la pandèmia, en comptes del reemborsament dels doblers en efectiu i proposa que cada Estat avali els cupons.

13/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris