X

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 61: Els alumnes no tornaran a classe aquest curs

Les escoletes que vulguin obrir en la Fase 2 ho hauran de fer amb garanties sanitàries

14/05/2020

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 61: Els alumnes no tornaran a classe aquest curs

rela}Tota la informació sobre el coronavirus

-DARRER BALANÇ. Les Illes Balears registren un mort més amb coronavirus en les darreres 24 hores, segons les dades facilitades pel Ministeri. El total de víctimes a l’arxipèlag és ja de 216 persones. Els contagiats per aquesta malaltia sumen 1.958, un positiu més que ahir. En les darreres 24 hores, han rebut l’alta 27 pacients. El total de curats és de 1.492. Avui hi ha 250 casos positius actius de SARS-CoV-2 a les Illes Balears, 27 menys que ahir. Per una altra part, 171 pacients han ingressat a la Unitat de Cures Intensives dels diferents centres hospitalaris de les Illes durant tot aquest temps. No hi ha cap ingrés a l’UCI nou en les darreres 24 hores.

-ESPANYA. Arreu de l’Estat, augmenten el nombre de casos nous de coronavirus i també les morts. El doctor Fernando Simón ha assegurat aquest dijous que estan estudiant aquest repunt, però, reconeix que, actualment, no saben quins han pogut ser els motius. Segons dades de Sanitat, el recompte a dia d’avui seria aquest: més de 229.500 casos de contagiats. En total, arreu de l’Estat tenim més de 58.800 casos actius. Pel que fa a les morts, ja són més de 27.300 les persones que no han superat la malaltia. La xifra positiva, la dels curats, més de 143.300 persones han estat donades d’alta.

-PREVALENÇA. Les Balears són una de les Comunitats amb manco contagis per Covid-19. Tan sols el 2,4% dels illencs han passat, a dia d’avui, la malaltia, segons les dades preliminars de l’estudi de seropravelença realitzat pel Govern central. Això vol dir fins a unes 30.000 persones. Una xifra molt superior als prop dels 2.000 casos confirmats aquí amb els PCRs. La diferència s’explica, segons els experts, per mor dels pacients lleus i els asimptomàtics. En qualsevol cas, les Illes estan per davall de la mitjana estatal, que se situa al 5%, és a dir, 2’3 milions de ciutadans infectats, i molt lluny d’altres Comunitats com Madrid o Castella-la Manxa on més del 10% de la població presenta anticossos. Amb aquestes xifres, som encara enfora d’assolir la immunitat col·lectiva.

– IPC. L’Índex de Preus de Consum (IPC) ha baixat gairebé un punt percentual aquest passat mes d’abril en relació al mes anterior, fins a situar la taxa interanual al 0,8 negatiu. Segons les dades publicades aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística, a Espanya l’IPC ha pujat un 0,3%. La taxa interanual entra en valors negatius per primera vegada des de l’agost del 2016.

-EDUCACIÓ. Els alumnes d’entre 0 i 6 anys no tornaran a classe aquest curs. Era una proposta del Ministeri d’Educació que plantejava la reobertura dels centres per als alumnes d’aquesta franja d’edat amb la intenció d’afavorir la conciliació familiar, però la ministra Isabel Celaá va deixar aquesta decisió en mans de les Comunitats. A les Balears, la Conselleria d’Educació ha decidit no reprendre les classes presencials en la Fase 2. El conseller Martí March diu que aquesta postura està justificada per raons sanitàries i així ho ha exposat a la conferència sectorial celebrada aquest dijous, en la qual han participat el Ministeri i altres Comunitats Autònomes. Pel que fa a les escoletes que volen reobrir a partir de dia 25, March ha dit que si ho fan han de complir les garanties sanitàries i respectar determinades ràtios de nins. A més, la Conselleria proposa que, quan les Illes entrin en la Fase 2, hi hagi tutories voluntàries per als alumnes dels darrers cursos de les diferents etapes educatives. Aquestes tutories podrien ser individuals o en grup, amb un màxim de 5 alumnes, i s’hauria de demanar cita prèvia.

-SANITARIS. El Servei de Salut ha contractat 688 treballadors des de l’inici de la pandèmia de la COVID-19 per fer front a la crisi sanitària. “L’objectiu d’aquest increment en la contractació de professionals de la salut —que ha suposat una despesa global de 4,2 milions d’euros— han estat reforçar les plantilles i donar suport a tots els equips que hi fan feina habitualment”, explica la Conselleria de Salut en un comunicat publicat aquest dijous.

-HOTELS. Onada de cancel·lacions de reserves hoteleres a Formentera, després d’anunciar que els turistes hauran de fer quarantena. Els hotelers consideren que l’obertura de les fronteres i la retirada d’aquesta quarantena obligatòria són les claus per salvar la temporada.

-AEROPORTS. Els aeroports de les Illes han vist reduïda en un 99% de mitjana l’arribada de passatgers durant el passat mes d’abril a causa de les restriccions decretades per la COVID-19.  Per fer-nos-en una idea, a l’aeroport de Palma varen passar 9.000 passatgers el mes passat mentre que l’any anterior varen ser 2,5 milions. D’altra banda, l’Associació de Companyies Aèries a Espanya, l’ALA, ha mostrat la seva satisfacció pel fet que la Comissió Europea no obligui a mantenir la distància de seguretat i deixar seients lliures als avions sempre que els passatgers portin mascaretes.

-VOLS. La presidenta Francina Armengol reitera que les Balears estan preparades per fer proves pilot en matèria de connexions aèries, a la segona quinzena de juny. Diu que, a partir d’aquesta data, podrien començar a arribar turistes. Aquest dijous s’ha reunit amb el ministre de Transports, José Luis Ábalos. Tots dos han coincidit en la necessitat de fer feina per recuperar la mobilitat aèria, segons les directrius de la Comissió Europea. Aquestes directrius proposen restablir el trànsit aeri de manera gradual i preveuen que les restriccions per volar entre països membres acabin a finals de juny.

14/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris