X

Formentera transita a la Fase 2 a partir del pròxim dilluns

El Ministeri de Sanitat considera que l'illa es troba en una situació apropiada per avançar de fase, ja que s'hi han adoptat "mecanismes de seguiment i de control de gran nivell"

15/05/2020

Formentera transita a la Fase 2 a partir del pròxim dilluns

Formentera passa a la Fase 2. Així ho ha decidit avui el Ministeri de Sanitat que considera que l’illa es troba en una situació apropiada per avançar de fase, ja que s’hi han adoptat “mecanismes de seguiment i de control de gran nivell”. Ho ha explicat Fernando Simón, Director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, durant la roda de premsa que s’ha fet després del Consell Consell Interterritorial de Salut en el qual han participat Govern i comunitats autònome. 

Formentera transita així a la fase 2, juntament amb les illes de el Hierro, La Gomera i la Graciosa de les Illes Canàries, que també havien passat a fase 1 el passat 4 de maig.

A la Fase 2, les reunions podran ser de més de 10 persones, màxim 15, i ja no hi haurà limitacions per als establiments comercials. L’obertura dels centres comercials es podrà fer amb un aforament del 40% i sense obrir espais comuns.

Pel que fa als bars i restaurants, durant la fase 2 es permetrà un aforament en sales interiors d’un 30% i amb servei només a taula. Quant als hotels, es podran utilitzar les zones comunes però també amb un 30% de l’aforament.

Els espais de culte amplien l’aforament al 50% i les noces es podran celebrar amb un nombre limitat de convidats.

 

Cal recordar que el Govern balear va enviar la sol·licitud aquest dilluns perquè Formentera passàs a fase 2 la setmana pròxima. A més, va remetre els informes tècnics requerits tenint en compte l’evolució de la pandèmia i la capacitat dels recursos sanitaris.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha qualificat, a través de Twitter, aquest anunci de “gran notícia”. “És fruit de l’esforç per contenir el virus que fan els ciutadans i el sistema sanitari balear”, ha assegurat, i ha insistit a continuar fent-ho bé, “amb seguretat i prudència”.

D’altra banda, el Ministeri de Sanitat ha informat de les noves activitats que es permetran per als territoris que estan en Fase 1 i de les activitats permeses durant la Fase 2.

NOVES ACTIVITATS PERMESES A LA FASE 1:

El ministre Illa ha detallat les noves activitats que es permetran per a les comunitats o les àrees sanitàries que estan o passen a la fase 1.

  • Es permetran activitats de caça i pesca
  • Els locals de més de 400 metres podran obrir delimitant l’espai d’atenció al públic a aquesta mesura, complint amb una sèrie de requisits que s’especificaran.
  • Les comunitats autònomes podran determinar l’obertura dels centres de dia per garantir la prestació del catàleg de serveis. Tot això en funció de la situació sanitària.

ACTIVITATS PERMESES A LA FASE 2:

A més, Salvador Illa ha exposat algunes de les activitats que es podran realitzar a Formentera i a les tres illes de Canàries que passen a la fase 2. Aquestes activitats es detallaran a les ordres ministerials que es publicaran demà dissabte.

  • Es permeten reunions de màxim 15 persones.
  • No hi haurà limitació en l’obertura de superfícies comercials.
  • Es permet l’obertura de tots els centres comercials.
  • Es podran celebrar noces amb certes condicions
  • Es permeten les vetlles amb un màxim de 15 persones en espais tancats i 25 en espais oberts

 LA SITUACIÓ A LA RESTA D’ESPANYA:

Un 30% de la població espanyol es mantindrà en Fase 0 i un 70% de la població ja ha progressat en fase 1 (32 milions de ciutadans), ha explicat el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

La Comunitat de Madrid no passarà finalment a la fase 1 de desconfinament com tampoc l’àrea metropolitana de Barcelona, mentre que sí que ho faran per complet la Comunitat Valenciana, Andalusia i Castella-la Manxa, que ho havien fet parcialment la setmana passada.

Quant a Castella i Lleó, han avançat 42 zones sanitàries que se sumen a les 26 que estaven ja en aquesta fase 1 des del divendres anterior. L’illa de Formentera, a Balears, passa a Fase 2, igual que el Hierro, La Gomera, i la Graciosa a Canàries.

El director del Centre de Alertes Sanitàries, Fernando Simón, ha dit que respecte a la comunitat de Madrid hi ha hagut una “discussió important” sobre la seva transició, però que finalment s’ha decidit que no avanci de fase malgrat haver fet “progressos”.

Madrid i Barcelona són llocs amb una gran mobilitat ciutadana, amb un volum de trànsit molt important, segons ha explicat Fernando Simón, que ha assegurat que en aquestes dues ciutats el risc de contagi és molt més elevat que en altres ciutats del territori espanyol, i s’hi concentren el 30% dels contagis de tot l’Estat.

L’ÚS DE MASCARETES:

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assenyalat que el seu Ministeri continua estudiant si fa obligatori l’ús de màscares a tots els espais públics per prevenir els contagis de COVID-19, tal com ha abordat aquest divendres amb les comunitats autònomes en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS).

“Estam estudiant si escau prendre alguna mesura addicional referent a això. Quan decidim prendre aquesta decisió, si és que la prenem, la donarem a conèixer. Estem en permanent revisió d’aquestes mesures, intentant adaptar-nos de la millor forma possible a com evoluciona l’epidèmia”, ha comentat Illa.

El ministre ha recordat que les màscares ja són obligatòries a tot el transport públic, i són “altament recomanables sempre que no es poden guardar els dos metres de distància de seguretat” recomanats per reduir el risc de contagi.


El mapa de transició a la nova normalitat amb les comunitats en Fase 0, 1 i 2
Les comunitats, pendents de Sanitat per saber si passen de fase

15/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris