X

Mor l’històric dirigent comunista Julio Anguita

Estava retirat de la política des de 1999, per problemes de cor

16/05/2020

Mor l’històric dirigent comunista Julio Anguita

Julio Anguita ha mort avui dematí a Còrdova als 78 anys. L’històric líder d’Izquierda Unida duia una setmana ingressat en estat crític a l’hospital. Es va retirar de la política activa l’any 1999 precisament per problemes de cor.

Mestre de professió, Julio Anguita nasqué a Fuengirola, Màlaga. De família de militars, Anguita s’afilià l’any 1972 a l’encara il·legal Partit Comunista d’Espanya. El 79 va ser elegit batle de Còrdova, el primer i únic edil comunista d’una capital de província. La seva gran popularitat el va fer reeditar la batlia per majoria absoluta a les municipals del 83. Un triomf que el va batiar com al “califa vermell”.

Varen ser uns anys d’estira-i-arronses amb el govern socialista de Felipe González, problemes interns i de reorganització del PCE. L’any 1986 neix Izquierda Unida i Anguita es presenta a la presidència de la Junta d’Andalusia. L’any 88 és nomenat secretari general del Partit Comunista i l’any següent seu per primera vegada a un escó del Congrés dels Diputats, ja al capdavant de Izquierda Unida.

El partit obtingué els seus millors resultats electorals el 96 i el 2000, any en què cedí el seu escó, després d’acumular ja alguns problemes de salut. Defensor d’una Espanya republicana i federal, i defensor del dret d’autodeterminació, Julio Anguita renuncià al seu sou vitalici d’exdiputat i conservà només la pensió de mestre.

Dissabte passat va ingressar a l’UCI de l’Hospital Reina Sofia de Còrdova després de patir una aturada cardíaca. Avui dematí ha mort als 78 anys.

16/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris