X

Empresaris, associacions i ecologistes critiquen el Decret Llei de mesures urgents del Govern

Consideren que no agilitza prou les tramitacions en la construcció o que són difícils d'aplicar en el cas dels hotelers

16/05/2020

Empresaris, associacions i ecologistes critiquen el Decret Llei de mesures urgents del Govern

Han passat poques hores des de la publicació del Decret Llei i els possibles beneficiats encara no n’han pogut valorar els efectes. Algunes patronals hoteleres consultades consideren que mesures com l’augment d’edificabilitat de fins al 15%, en aquests moments, és complicat de dur a terme.

És el cas de Mauricio Carballeda, president dels hotelers de Palmanova-Magaluf, que considera que la “situació actual i la rendibilitat” fan poc factible que es duguin a terme “inversions importants” com les que contempla la norma per al sector hoteler. Una situació que, considera, es pot estendre a l’any 2022.

Les ampliacions -que es podran executar a establiments de lloguer turístic, hotels, apartaments, bars i restaurants, instal·lacions esportives o discoteques- hauran de ser en volum, no en alçada. I no poden afectar el nombre de places. Però hi haurà pocs hotels, per exemple, que s’hi puguin acollir. Per començar, tots aquells que no es van beneficiar de la Llei Delgado, o les lleis de 2009 i 2010.

Entre les altres mesures a les quals podran acollir-se els hotels destaca que es puguin convertir en habitatges de protecció oficial o en residències sociosanitàries. Serà pels establiments obsolets que s’hagin donat de baixa o bé que estiguin en funcionament a les zones madures de les Illes: Platja de Palma i algunes del municipi de Calvià.

Pel que fa als avantatges del sector turístic, patronals com la d’habitatges turístics són reticents que els joves que s’allotgin a un hotel no computin com a places. Fins ara el límit eren els dotze anys, ara en seran els quinze i amb un màxim de dos per habitació. Maria Gibert, presidenta d’Habtur ho veu com “un augment de places encobert”.

En l’àmbit de la construcció, el decret llei permetrà executar obres només amb la declaració responsable del promotor i sempre que siguin en sòl urbà. Això sí, obligarà a tenir el final d’obra. Hi ha excepcions, com aquelles edificacions que es trobin en zona de servitud de costa o com les demolicions totals. Promotors i arquitectes són crítics. Creuen que el decret llei no entra del tot en el moll. Això és: l’agilització de les tramitacions. La degana del Col·legi d’Arquitectes, Marta Vall-llosera, critica que no “s’estan simplificant els tràmits administratius” sinó que s’han de presentar els mateixos documents però “amb el risc que qualsevol error d’interpretació el tindrem amb l’obra executada”.

Els promotors, de la seva banda, veuen bé que només s’hagi de presentar la declaració responsable “ja que això arreglarà un retard d’un any i mig” però només s’hi podran acollir “casos molt especials”, diu Bartolomé Mayol, president dels promotors, de manera que no es percebrà en el seu sector.

Els més durs amb el text són els ecologistes, que en alguns casos se centren traïts pel pacte d’esquerres. Consideren que el decret llei reflecteix polítiques liberals. El fet que hi hagi avantatges pel sector turístic “demostra”, segons Mariano Reaño, president d’Amics de la Terra, “que no hem après res gens ni mica d’aquesta crisi, que no serà la darrera, i que aquest govern d’esquerres fa la mateixa política que el PP i Vox”.

Els empresaris del joc celebren les bonificacions

Sí celebren el decret llei els empresaris del joc. El text bonifica el 75% de les taxes corresponents al segon trimestre de 2020. Consideren que és normal, tenint en compte que no han pogut obrir. Ara bé, Miquel Àngel Riera, adjunt a la presidència de l’associació de sales de joc, adverteix que si és perllonga l’Estat d’alarma, demanaran que s’estenguin les bonificacions “de la mateixa manera com ho demanen constructors i hotelers”.

Les empreses del joc són unes de les beneficiades per les bonificacions, juntament les navilieres i els establiments a terrenys de Ports de les Illes, o les empreses de lloguer d’embarcacions, que també veuen rebaixades les taxes que han d’abonar a l’administració.

16/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris