X

El sector turístic, preparat per encetar la temporada a partir de juliol

Demanen flexibilitzar els ERTOs més enllà del mes de juny i afluixar la fiscalitat a les empreses

24/05/2020

El sector turístic, preparat per encetar la temporada a partir de juliol

Bones sensacions entre el sector turístic de les Balears respecte l’anunci del president del Govern, Pedro Sánchez, de reactivar el turisme internacional a partir del mes de juliol. El sector diu que arriba amb els deures fets, amb els protocols sanitaris desenvolupats i amb garanties de poder oferir una destinació segura. Volen que arribi el turisme estranger però mantenen que continuen depenent de la connectivitat aèria i de les restriccions a la mobilitat als mercats emissors. Asseguren que la temporada dependrà del nombre de turistes que arribin a l’arxipèlag i reconeixen que no tots els establiments podran aixecar la persiana. Per això, reclament flexibilitzar els ERTOs més enllà del mes de juny i afluixar la càrrega fiscal a les empreses. Tot, diuen, perquè l’objectiu de la temporada ja no és guanyar sinó no perdre més.

El sector turístic veu llum al final del túnel. Creuen que fixar al calendari el mes de juliol per engegar els motors del turisme és una bona notícia que injecta confiança. El president de l’Associació de Lleure Nocturn i Entreteniment de les Balears, Jesús Sánchez, assegura que el sector té “sensacions molt positives”. Recorda com, fa pocs mesos, el sector donava la temporada pràcticament per perduda i reconeix que la reactivació del turisme internacional a partir de juliol encèn els llums. En la mateixa línia s’expressa el president de la Petita i Mitjana Empresa d’Eivissa i Formentera, Alfonso Rojo, qui detalla que l’engegada de la connectivitat aèria és un bon punt de partida.

Diuen que el sector està preparat per rebre turistes i oferir una destinació segura, però reconeixen que l’estiu serà atípic. Els hotelers recorden que el sector continua paralitzat i que només una part de la planta hotelera podrà reprendre el vol. El mateix pensen els restauradors, que demanen allargar els ERTOs fins al desembre per evitar la fallida de moltes empreses. La patronal del lloguer turístic va més enllà i és partidària d’engegar els motors a mitjan juny. La gerent d’Habtur, Maria Gibert, explica que la insularitat de les Balears facilita el control de les arribades a l’arxipèlag i considera que la distinció entre el turisme nacional i internacional en termes de quarentena preventiva seria “innecessària”.

Preocupa el nombre de turistes que vendran a les Balears: l’any passat varen ser-ne més de 14 milions però, enguany, les xifres seran ben diferents. Per això la connectivitat aèria i les restriccions als mercats emissors juguen un paper clau. Els hotelers de Magaluf, per exemple, creuen que fins a l’agost no podran reactivar el mercat britànic, que suposa el 65% del turisme a la zona.

Amb tot, el sector reclama mesures específiques pel turisme, que a les Balears representa el 35% del PIB.

24/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris