X

Prohibida la pesca esportiva i recreativa de tonyina vermella si es mata l’animal

Els pescadors professionals balears han capturat ja un 21% de la quota per al 2020

25/05/2020

Prohibida la pesca esportiva i recreativa de tonyina vermella si es mata l’animal

El Govern central prohibeix la pesca esportiva i recreativa de tonyina vermella que tingui per objectiu la mort de l’animal. Segons publica aquest dilluns el Butlleti Oficial de l’Estat, la pesca d’aquesta espècie per part de pescadors no professinals només es podrà dur a terme sempre que no s’acabi amb la vida de l’animal. És un dels punts que fixa la darrera resolució del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació que estableix les disposicions d’aplicació del Pla de pesca de tonyina vermella per aquest 2020. Segons el text, els pescadors recreatius i esportius només podran pescar tonyina vermella sempre que tinguin l’autorització expressa i adoptin les mesures precises per assegurar que totes les tonyines que capturin tornaran en vida a la mar. A més, estableix que només ho podran fer a partir del pròxim 16 de juny i fins al 14 d’octubre. En cas que durant aquesta pràctica esportiva o recreativa, explicita el BOE, es produís de manera accidental la mort de la tonyina, únicament es permetrà un exemplar per embarcació i dia de pesca, fins a un màxim de dos exemplars durant tota la campanya. Una vegada capturats els dos exemplars l’autorització de pesca de tonyina quedarà suspesa durant tota la temporada.

Des de la Federació Balear de Confraries de Pescadors valoren molt positivament aquesta nova mesura perquè “permet que aquesta pesca quedi només entre els professionals”, ha assegurat el secretari de l’entitat, Antoni Garau. A més, ha explicat que enguany estan registrant ‘un molt bon inici de temporada de tonyina’ amb 13 tones capturades d’ençà que arrencà la campanya el passat 6 d’abril. Això suposa un 21% de tota la tonyina vermella que poden capturar fins a dia 31 de desembre de 2020, que està fixat en un màxim de 56 tones.

Aquest 2020, fins a 99 embarcacions professionals de totes les illes poden pescar tonyina vermella en aigües balears. Es tracta d’embarcacions d’arts menors de fins a un màxim de dotze metres d’eslora. A diferència d’altres zones, a les Illes Balears, la gestió de la pesca d’aquesta espècie es fa de manera conjunta a través de la Federació Balear de Confraries de Pescadors que és qui assigna les possibilitats de pesca de tonyina entre les diferentes embarcacions de manera periòdica.

Des de la Federació de Confraries fan una crida a la població per incentivar el consum d’aquest producte local.

En dos anys, els pescadors professionals de les Balears han vist com s’ha duplicat la quota que tenen assignada, passant de les 28 tones que van poder pescar el 2018 fins a les 56 per a la campanya d’aquest 2020. Els darrers anys, la pesca de tonyina vermella s’ha convertit en un negoci a l’alça per la flota artesanal.

Aquest dilluns el Butlletí Oficial de l’Estat ha publicat la resolució del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació que estableix les disposicions d’aplicació del ‘Pla de pesca de tonyina vermella per al 2020’. En aquests document es fixen les limitacions en la pesca d’aquesta espècie que ha de complir la flota pesquera de tota Espanya. Per enguany, la quota a l’Atlàntic Oriental i el Mediterrani per la flota espanyola està fixada en 6.107 tones. Les flotes que més capacitat de pesca tenen, concentrant entre totes dues juntes pràcticament la metitat de la quota, són la de cèrcol del mediterrani i les almadraves, que poden pescar un 25% i un 24% del total, respectivament. Per la flota d’arts menors de tot el Mediterrani, on hi hauria les confraries balears, destinen tan sols prop del 3% de la quota total.

25/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris