X

Toni Gayà: “Els propietaris es resisteixen a rebaixar el preu del seu habitatge”

El president d'ABSI, Toni Gayà, admet que els particulars no volen abaratir els seus pisos però preveu que els preus davallin un 10%.

26/05/2020

Toni Gayà: “Els propietaris es resisteixen a rebaixar el preu del seu habitatge”

L’Associació Balear de Serveis Immobiliaris preveu una baixada de preu dels habitatges de devers el 10%. El president de l’entitat, Toni Gayà, admet que els portals mantenen encara els preus d’abans de l’estat d’alarma però el motiu és que “els particulars es resisteixen a rebaixar preus”. En tot cas, des de l’Associació ja aconsellen als propietaris que “si volen vendre ara i han d’abaratir l’immoble un 10% és millor que tanquin l’operació, perquè potser esperen cinc mesos i al final l’han de rebaixar un 20%”.

Les immobiliàries varen obrir a la Fase 1 i en les poc més de dues setmanes que fa que treballen ja han advertit dos nous perfils de client. El primer és el client que cerca un lloguer  més econòmic perquè els seus ingressos són ara més baixos. El segon són famílies que cerquen un canvi per millorar. Després del confinament, hi ha molta gent que vol trobar una casa que tingui pati o un pis amb terrassa. Fins i tot, un habitatge amb una petit parcel·la. Ara valorem molt disposar d’un espai a l’exterior”.

Negociar preus amb l’inquilí

Durant l’estat d’alarma, hi ha alguns propietaris que s’han vist obligats a rebaixar el lloguer als seus inquilins perquè aquests no podien assumir el pagament de la quota. Gayà diu que és recomanable conservar un inquilí que no doni problemes, fins i tot si hem de rebaixar la quota en un 30% o un 40%. De fet, la major part de propietaris que s’han trobat amb aquest problema han optat per negociar”. Bernardo Turró, de Finques RBJ, comenta el mateix. Posa l’exemple d’una propietària que té llogats diversos pisos i que, quan va començar aquesta crisi, va rebaixar al 50% les quotes de lloguer.

De cara a la temporada, Gayà explica que hi ha propietaris que abans llogaven els seus immobles a treballadors que venien per a l’estiu i que ara estan interessats en llogar a residents. “També en aquest cas hauran de replantejar-se les qüotes”. Comenta que hi ha casos de pisos que es llogaven a grups, per habitacions. Amb 4 inquilins, es podien obtenir uns ingressos mensuals de 2.500 euros. “Si aquest mateix habitatge es lloga ara a una família” es podria cobrar una quota de poc més de 1.000 euros.

L’activitat ha davallat en els primers dies d’obertura

Gayà també ens explica que, a pesar de les consultes, l’activitat de les agències està de moment bastant aturada. En un mes normal a la seva oficina tanquen devers 12 operacions, la major part de compravenda i alguna de lloguer. En canvi, en aquests 15 dies de feina només han tancat un lloguer. Turró diu que ells han estat afortunats i varen poder signar 3 compravendes durant l’estat d’alarma perquè ja tenien les operacions tancades.

El president d’ABSI també comenta que les rutines de les immobiliàries han canviat per mor del coronavirus. Ara mostren els pisos amb mascareta, guants i peücs. “A més, es desinfecta i es ventila l’habitatge després de cada visita. I, en cas que sigui un immoble ocupat, demanem als propietaris que no estigui tota la família a la casa durant la visita.

26/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris