X

La moratòria de les hipoteques concentra el 15% de les consultes a Adicae

L'entitat censura la moratòria lliure de la banca i la qualifica de producte de màrqueting

29/05/2020

La moratòria de les hipoteques concentra el 15%25 de les consultes a Adicae

Creix l’activitat de les associacions de consumidors en aquest temps de pandèmia pels dubtes que susciten mesures aprovades pel Govern estatal per ajudar les famílies, especialment, la moratòria del pagament de la hipoteca que els darrers dies ha concentrat el 15% de les consultes rebudes per Adicae. L’Associació d’Usuaris de Bancs alerta de la confusió generada entre els consumidors per aquesta iniciativa i una altra moratòria que ofereix la banca, i que -segons Adicae- promociona de manera dubtosa.

La moratòria aprovada per l’executiu exigeix una sèrie de requisits com la certificació d’ingressos no superiors als 1.600 euros el mes anterior, que la quota de la hipoteca més altres factures i rebuts suposin almanco el 35% dels doblers que entren a la llar i un increment de l’esforç econòmic. El problema és -segons un membre de la junta d’Adicae, Fernando Herrero- que es demana el compliment de tots els requisits i això fa que moltes persones que necessiten la mesura no se’n beneficiïn. I és aleshores quan la banca ofereix la pròpia moratòria sectorial, que només eximeix el consumidor de la part corresponent al préstec i no dels interessos. “Això suposa que quan el consumidor torni a tenir la hipoteca en condicions normals, tornarà a pagar interessos per les quantitats que en aquest moment no s’han cobrat, explica Herrero, de manera que hi haurà un sobre cost per al consumidor”. Aquest producte no és nou, és allò que denominen període de carència, i té empara legal, però Adicae censura la manera com s’ofereix.

Una moratòria del sector bancari que -segons l’Associació de Banca Espanyola- ha beneficiat més de 110.000 clients de tot l’Estat. El portaveu d’AEB, José Luis Martinez Campuzano, assegura que el paper de la banca ha de ser esmorteir l’impacte econòmic de la Covid i que continuaran impulsant les iniciatives necessàries amb aquest objectiu.

Creixen els problemes amb els crèdits no vinculats a la hipoteca

Arran d’aquestes consultes, Adicae ha constatat que el pagament de la hipoteca es veu desplaçat com a problema principal de l’endeutament de les famílies. Ara comença a agafar-hi protagonisme altres tipus de crèdits al consum. Tots aquests productes estan augmentant i generant també problemes, assegura Herrero, qui recorda que també aquí es va establir una moratòria de l’executiu espanyol que els bancs apliquen amb més restriccions encara. Com? Segons el membre d’Adicae, “no complint ni acatant allò que diu la norma i que és establir una moratòria per tres mesos, i de vegades ho fan per dos o un”

Adicae reclama al Banc d’Espanya més transparència en les dades de totes aquestes iniciatives amb la idea de poder gestionar-les millor, i també fa feina amb els grups polítics per traslladar, a través d’esmenes parlamentàries, les correccions que mesures com la moratòria en la hipoteca necessiten.

29/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris