X

Govern i comunitat educativa preparen un pla per al pròxim curs 2020-21

Els sindicats de la pública demanen més pressupost per dur a terme les noves mesures de seguretat als centres

29/05/2020

Govern i comunitat educativa preparen un pla per al pròxim curs 2020-21

Famílies, associacions de directors de tots els nivells educatius, associacions professionals, sindicats de la pública i de la concertada, patronal de la concertada, cooperatives i educació especial de 0-3, a més, de la Conselleria d’Educació inicien el Pla de retorn a les classes presencials als centres educatius a l’inici del curs 2020/21.

La comissió general haurà d’elaborar les instruccions d’inici de curs d’acord amb la nova normalitat sorgida de la crisi ocasionada per la COVID-19 i s’hauran de definir els possibles escenaris per a la represa de les activitats lectives presencials del curs 2020-21. També haurà de preveure els aspectes que canviaran la realitat dels centres educatius i establir pautes clares d’actuació en relació amb quatre eixos. Organització i funcionament dels centres (horaris, jornada, coordinació, recursos), aspectes curriculars, d’ordenació acadèmica i metodològics; la digitalització dels centres educatius i els serveis complementaris.

Per tal de poder fer aquesta previsió es crearan 14 subcomissions específiques segons els diferents cicles formatius, coordinades per un inspector i integrades per un representant de cada col·lectiu de manera que es pugui fer feina de forma eficient. L’objectiu és que la darrera setmana de juny s’hagi elaborat i publicat l’esborrany definitiu de les instruccions perquè el mes de juliol els centres educatius puguin elaborar els seus propis plans de contingència i preparar el curs 2020-21.

Al primer dels quatre eixos, el d’Organització i funcionament dels centres, els membres de les comissions hauran de treballar, segons el document al qual ha tengut accés IB3 Notícies, en l’elaboració del Pla de retorn a les activitats educatives presencials que ha d’incloure el Pla d’actuació d’emergència davant la COVID-19 en els centres escolars, revisar i enfortir la funció tutorial i d’orientació als centres, a més de disposar d’un pla d’accions específiques de vincle i acompanyament educatiu amb les famílies més vulnerables, revisar els plans d’atenció a la diversitat, dissenyar un pla de seguiment de l’absentisme escolar específic i implementar els programes de reforç, individuals o grupals, per l’alumnat que els precisi.

Pel que fa a l’eix dels Aspectes curriculars, d’ordenació acadèmica i metodològics, el document de la Conselleria proposa treballar en l’adaptació i modernització de les programacions del curs 2020- 21 apostant per un currículum per competències, que prioritzi saber fer (habilitats, destreses en les diferents àrees del coneixement i en l’àmbit socioemocional) per sobre de l’ensenyament memorístic i de coneixements tancats. La conselleria de Martí March considera que el pròxim curs s’haurà de possibilitar que l’alumnat pugui recuperar matèries pendents de cursos anteriors durant el primer trimestre i proposa ampliar un any el límit de permanència al Batxillerat dels alumnes que s’hagin vist afectats per les circumstàncies d’aquest curs escolar.

També la digitalització serà un dels eixos importants. En aquest apartat, els membres de les comissions hauran de posar les bases perquè els centres escolars elaborin plans de digitalització que possibilitin la combinació de la docència telemàtica amb la presencial a partir de 5è d’Educació Primària, de forma que els alumnes d’aquests nivells puguin seguir les classes de forma telemàtica alguns dies per setmana, alternativament, per afavorir el distanciament social, en cas que fos necessari, o de manera habitual en el Batxillerat i FP, un o dos dies per setmana com a màxim.

Finalment, els serveis complementaris (transport escolar, neteja i menjador) puguin adequar- se als nous escenaris.

Martí March ha fet una apel·lació a la necessitat de fer feina junts i de manera eficaç: “Cal assumir que estam en una situació excepcional, d’emergència social important, i la participació de tothom és imprescindible per poder garantir que puguem començar el curs en les millors condicions per a tothom”. El conseller ha explicat que “hem de treballar per a una màxima escolarització presencial de tot l’alumnat a partir de setembre, però també hem de preveure dos escenaris més, el de la semipresencialitat i el de confinament”.

Pel que fa als assistents, la Federació de Pares i Mares de Mallorca, Fapa, ha manifestat la seva satisfacció amb la reunió i ha desitjat que aquest treball en equip que s’ha d’iniciar la setmana que ve sigui profitós per a tots i que els diferents sectors es puguin entendre pel bé dels seus infants. També els sindicats de l’ensenyament públic i la concertada han valorat positivament la reunió. Mentre els sindicats Stei, Anpe, UOB, Alternativa, UGT i CCOO han coincidit a demanar que qualsevol decisió que afecti les condicions sociolaborals dels docents passin per les diferents meses sectorial d’Educació, la de la pública i la de la concertada.

Stei, Alternativa i CCOO també han reclamat a Educació més recursos per poder garantir mesures de seguretat i la davallada de ràtios. UOB ha demanat retardar l’inici del curs 2020-21 però també cercar mesures de conciliació familiar i laboral sense convertir els centres en “aparcament d’infants”. Des del sindicat USO de l’ensenyament concertat, afirmen que col·laboraran en aquest pla que servirà per protegir els alumnes i els docents davant aquesta nova situació.


Educació acorda amb les comunitats que la repetició de curs escolar sigui “molt excepcional”
Educació crearà aquest curs escolar 190 places per donar estabilitat a les plantilles dels centres educatius
El curs escolar arrancarà amb obres i refomes a una trentena de centres de les Balears

29/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris