X

Balears podria ser al juny un corredor segur per a alemanys i nòrdics, però no per als anglesos

La ministra Reyes Maroto ha assenyalat que, tot i que s'ha parlat amb turoperadors com TUI i Jet2holidays, al Regne Unit "encara han de millorar les dades", i ha assegurat que allò prioritari és garantir la seguretat i la salut de les persones que venen i se'n van

30/05/2020

Balears podria ser al juny un corredor segur per a alemanys i nòrdics, però no per als anglesos

EFE

El Govern central treballa en uns projectes de corredors segurs perquè durant la segona quinzena de juny algunes comunitats autònomes, de moment Balears i Canàries, puguin rebre turistes estrangers, possiblement alemanys i nòrdics, com a pas previ a obrir, a partir de l’1 juliol, les fronteres al turisme internacional.

“Les illes s’han ofert per servir com a corredors i parlaré també amb altres comunitats autònomes que tenguin interès per a poder definir quins corredors i amb quines garanties”, ha explicat la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto. La idea serà fer-ho durant la segona meitat de juny perquè “necessitam també que els territoris estiguin millor pel que fa a l’àmbit epidemiològic”, ha afegit.

L’objectiu, ha detallat, és poder testar els protocols elaborats en matèria turística en el marc del pla de desescalada després del confinament pel coronavirus, que ha mantingut congelat el sector a Espanya, on suposa el 13% del PIB i el 12% de l’ocupació.

De moment només han manifestat el seu interès Canàries i Balears, però la ministra ha avançat que abordarà el tema a la conferència sectorial que se celebrarà la setmana vinent amb les comunitats autònomes, ja que són aquestes les que han de presentar un projecte “viable”, per no arriscar ni  la salut del turista ni la del resident.

D’ON ARRIBARAN ELS PRIMERS TURISTES?

Quant als països d’on procediran aquests primers turistes, Maroto ha detallat que el Govern està parlant amb “bastants mercats”, entre els quals ha destacat Alemanya (el segon major mercat emissor de turistes a Espanya) i els països nòrdics, que “en aquests moments es troben en una situació (epidemiològica) molt bona”.

“És molt important que els primers turistes venguin de països que estan en la mateixa situació epidemiològica que nosaltres“, ha explicat, i que “també estiguin en condicions de poder volar de manera segura”.

Respecte al Regne Unit (el primer emissor), Maroto ha assenyalat que, encara que s’ha parlat amb turoperadors com TUI i Jet2holidays, allà “encara han de millorar les dades”, ja que “per a nosaltres és important garantir que la persona vengui bé i se’n torni bé”.

De fet, les pròpies autoritats britàniques encara no recomanen viatjar a l’estranger, per la qual cosa els turoperadors britànics de moment no volen operar, segons la ministra.

“ANAR MÉS RÀPID NO SIGNIFICA SER ELS PRIMERS”

“Som a temps de recuperar una part de la campanya” d’estiu, defensa Maroto, que, no obstant això, recorda que ara cal “recuperar el reposicionament de la marca Espanya” i “també estimular als viatgers internacionals, perquè tornin a visitar-nos. I això serà un procés gradual”.

Encara que és complicat calcular quin serà el volum de viatgers internacionals que visitaran Espanya en els pròxims mesos, “estem animats”, ha dit la ministra, perquè es comença a veure un increment de reserves nacionals i internacionals “important”.

“Jo no tinc, la veritat, el temor de perdre turistes, perquè en aquest moment (els turistes) estan decidint on viatjar i estan mirant molt quina és la destinació que garanteix seguretat i confiança”, ha dit la ministra sobre destinacions directament competidors amb Espanya, com Grècia (que preveu obrir fronteres també l’1 de juliol) i Portugal i Itàlia, que ho faran al juny.

“Anar més ràpid no significa ser els primers”, insisteix, al mateix temps que recalca que el Govern vol “anar amb els temps que garanteixin que es tenen destinacions segures”, tant per al visitant com per al resident.

El sector turístic espanyol competirà amb les seves “fortaleses”, entre les quals ha destacat el sistema sanitari, que “ha resistit aquesta pandèmia i sortirà reforçat” i que “serà un pilar per a recuperar turistes”. En aquest sentit, “som els millors” en comparació amb altres destinacions competidors, ha dit.

UN PLA PER A REACTIVAR EL TURISME NACIONAL

Per a reactivar el turisme nacional el Ministeri elabora un pla que “en qüestió de dies” es donarà a conèixer i que treballa l’escenari perquè a final de juny ja hi hagi mobilitat interprovincial. A més, el divendres el Ministeri va presentar a les comunitats una campanya nacional amb la qual es vol animar a viatjar per Espanya, perquè “necessitam que també els espanyols posem el nostre granet d’arena aquest estiu”.

Un dels pilars del pla de reactivació del turisme nacional serà la digitalització, segons Maroto, incloent àmbits com el control de la mobilitat o el de traçabilitat de contagis a través d’aplicacions per a mòbils.

“La tecnologia es convertirà en un aliat de les destinacions”, ha apuntat la ministra, que no ha concretat si es contemplen ajudes directes per a les famílies que viatgin, com ha anunciat Itàlia.

Segons ha dit, en matèria de digitalització “hi haurà un esforç important per part del Govern que esperem en els pròxims dies poder presentar” per tractar de rellançar un sector “prioritari” i “tractor”.

FONS EUROPEUS PER A CANÀRIES I BALEARS

Segons detalla Maroto, Espanya demanarà un fons del pla de recuperació de la UE per a sectors prioritaris per al Govern, com l’automoció i el turisme, amb les  especificitats de Canàries i Balears, que depenen en major mesura d’aquest sector i del transport aeri.

Precisament, quant a la delicada situació de les aerolínies, Maroto ha indicat que Espanya continuarà reclamant un pla europeu de rescat, perquè la indústria de l’aviació i l’ aeronàutica han de ser una “fortalesa” per a Europa, que ajudi a sortir de la crisi, i ha d’haver-hi una major aposta per ella. Confia a tenir “una resposta positiva” d’Europa.

30/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris