X

El Congrés aprova la sisena pròrroga de l’estat d’alarma

Els Populars i VOX han carregat contra el president i la gestió del Govern de l'Estat de la crisi sanitària

03/06/2020

El Congrés aprova la sisena pròrroga de l’estat d’alarma

El Congrés dels Diputats ha aprovat la sisena pròrroga de l’estat d’alarma. Amb 177 vots a favor, 155 en contra i 18 abstencions. Pedro Sánchez ha justificat la pròrroga amb la necessitat de restringir la mobilitat per evitar contagis. El president ha deixat clar que el ministre de Sanitat serà qui decidirà sobre qüestions com la mobilitat entre comunitats autònomes fins i tot a la fase 3, quan els presidents autonòmics prenguin el control. En aquest sentit, Sánchez ha dit que “tindran la capacitat de decisió absoluta amb l’única excepció de les restriccions en matèria de llibertat de circulació”. El president també ha anunciat l’aprovació, dimarts de la setmana que ve, d’un decret llei per regular la nova normalitat.

Els Populars i VOX han carregat contra el president i la gestió del Govern de l’Estat de la crisi sanitària. El president del Grup Parlamentari Popular, Pablo Casado, ha acusat Sánchez de ser “el mag de revetlla a qui se’l veuen tots els trucs”, mentre que Santiago Abascal, portaveu del Grup Parlamentari VOX, ha retret al president que hi ha una cosa que no pot maquillar, “desenes de milers d’espanyols morts pel sectarisme i la negligència criminal”, ha criticat.

El PNB, per la seva banda, ha exigit negociar el decret llei de la nova normalitat. El portaveu del Grup Parlamentari Basc, Aitor Esteban, ha dit que creu que “hem de pactar, com així hem quedat, el decret”. Esquerra Republicana ha llençat al president un missatge de futur en relació amb el suport de Ciutadans a la pròrroga. Gabriel Rufián, portaveu del Grup Parlamentari Republicà, ha dit a Sánchez que “tot no pot ser”.

Abans de la votació, hi hagut sessió de preguntes de control al Govern. El portaveu del Grup Parlamentari Ciutadans, Edmundo Bal, ha exigit la dimissió del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, a qui ha acusat de mentir en relació amb el cessament del coronel de la Guardia Civil Diego Pérez de los Cobos. Bal ha afirmat que el ministre de l’Interior “ha hagut de forçar la seva companya, la senyora Robles, perquè ascendeixi al general de divisió Salas per a posar algú de la seva confiança”, ha afirmat. En la seva resposta, Grande-Marlaska ha defensat que el ministeri es troba “en una fase de remodelació” i ha assegurat que, en relació amb Pérez de los Cobos, hi ha hagut “pèrdua de confiança”. Però no ha volgut dir més, segons el ministre de l’Interior, “perquè tinc respecte per la carrera professional del senyor Pérez de los Cobos”, ha conclòs. La sessió ha començat amb un minut de silenci per recordar les víctimes del coronavirus.

03/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris