X

La realitat rere les xifres de l’atur: “Duc quatre mesos sense cap ingrés”

L'atur ha augmentat un 170% a Eivissa i un 156% a Formentera durant aquest mes de maig

04/06/2020

La realitat rere les xifres de l’atur: “Duc quatre mesos sense cap ingrés”

Imatge d'arxiu. /EFE

A les Pitiüses hi ha 10.400 aturats. L’atur ha augmentat un 172 per cent a Eivissa i un 156 per cent a Formentera durant aquest mes de maig respecte de l’any passat. En aquesta dada s’han de sumar els treballadors en ERTO, gairebé 25.000 a les Pitiüses.

Darrere de les fredes xifres s’amaga una realitat de vegades dramàtica. És el cas de Gabriel Cuitiño, recepcionista de l’hotel Amare. L’establiment està tancat per la crisi de la Covid-19 i fa quatre mesos que no cobra. “Jo havia esgotat l’atur, havia sol·licitat l’ajuda i ara hem passat a un ERTO que no sabem quan cobrarem si és que el cobram“, diu Cuitiño, que assegura que es troba en una situació “complicada”. Viu amb la seva mare, que és dependent i té la seva pensió. Ell està tirant d’estalvis. Diu que l’hotel on treballa potser podria obrir a l’agost, però no hi ha res confirmat.

Amb molta incertesa viu aquesta situació de crisi també na Maria (nom fictici), una taxista assalariada. És fixa discontínua, no li han telefonat encara per treballar i explica que en el seu sector no hi ha data límit. “Estic en una espera interminable”, diu. Va acabar de treballar a finals de temporada i només tenia dos mesos d’atur, que va cobrar fins al desembre. Ara ha pogut demanar la prestació d’un màxim de 90 dies per a fixos discontinus que ha habilitat l’Estat per mor de la crisi de la Covid 19. Ha cobrat 600 euros, una xifra molt insuficient perquè paga mil euros de lloguer, a més de totes les altres despeses, com factures, alimentació, etc. La seva parella està en ERTO i entre això i els estalvis van sobrevivint. “Havíem estalviat per formar una família i comprar una casa, però ara ho haurem de posposar uns anys”, diu Maria, que assegura que està en un dilema. Està buscant feina per si no la criden per treballar al taxi, però això suposa perdre la seva antiguitat i indemnització.

Un altre cas és el de Carles, que treballa a un lloguer de cotxes set mesos l’any i ara està en un ERTO. “Havia d’entrar a treballar quan van declarar l’Estat d’Alarma i encara no m’han cridat”, explica. No sap quan obrirà portes l’empresa per la qual treballa, però està clar que no serà fins que no hi hagi vols. “El que cobro amb l’ERTO és menys del que cobraria si estigués treballant i a partir de juny el nostre sou sol pujar bastant amb les comissions”, destaca.

També està en situació d’ERTO Roxana Isabel Giordano, que és monitora de temps lliure. Té diverses feines que normalment li proporcionen uns ingressos de fins a 1.200 euros al mes, però ara només en cobra 400. Li han fet ERTOS a dues de les empreses per les quals treballa, una que porta el càtering del col·legi de s’Olivera i una altra que ofereix classes de manteniment al poliesportiu de sa Blancadona. “Vaig demanar ajuda per poder pagar les factures de llum i aigua i la propietària del pis on visc m’ha baixat el lloguer de 1.200 a 500 euros, però només he pogut pagar una mensualitat”, lamenta Roxana.

Eivissa i Formentera són les illes de Balears on més ha augmentat l’atur en termes interanuals. El secretari general d’UGT a les Pitiüses, Fernando Fernández, recorda que en aquestes xifres no s’inclouen les de persones en situació en ERTO. “Les xifres serien molt pitjors”, destaca Fernández, que assegura que són “preocupants” i “molt superiors” a les que es donen en l’àmbit nacional. Creu que si no hi ha un rebrot de coronavirus la situació pot millorar a partir de juliol, quan hi hagi vols i confia en el fet que es pugui salvar part de la temporada.

04/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris