X

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 83: Sanitat anuncia avui si Mallorca, Menorca i Eivissa passen a la Fase 3

El Ministeri de Sanitat confirmarà avui si totes les illes passen dilluns que ve a la tercera fase de desescalada, que ha de permetre, entre d'altres coses, la mobilitat sense justificació entre les illes

05/06/2020

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 83: Sanitat anuncia avui si Mallorca, Menorca i Eivissa passen a la Fase 3

EFE/ Cati Cladera

El Ministeri de Sanitat confirmarà avui si totes les illes passen dilluns que ve a la tercera Fase de desescalada. Una fase, la darrera de l’Estat d’Alarma, que ha de permetre, entre altres coses, la mobilitat sense justificació entre les illes. Una qüestió que el Govern central va endarrerir i que avui es tornarà a demanar al ministre de Transports, José Luis Ábalos.
Marc Pons: “Nosaltres defensam la lliure circulació entre illes a partir de dilluns que ve”

EDUCACIÓ:

Mentre esperam aquesta confirmació, Educació posa en marxa a partir de la setmana que ve la seva particular tornada a la nova normalitat. Els centres educatius podran fer tutories i classes de suport per a tots els nivells i obriran en horari de matí i capvespre per dur a terme aquestes activitats amb cita prèvia. A més, s’incrementarà la ràtio d’estudiants: 10 alumnes per infantil i 15 per a la resta de nivells.
L’educació en la fase 3 a les Illes: tutories i reforç per a tots els nivells educatius

Un anunci per part de la conselleria que ja ha rebut les primeres crítiques sindicals. Unió Obrera Balear denuncia que no s’ha tengut en compte els docents i que les mesures anunciades no comportaran cap millora acadèmica pels estudiants.

TURISME:

Pel que fa a la reactivació turística, l’executiu fa una crida a la calma als hotelers i assegura que la prova pilot d’arribada de turistes a mitjans de juny, segueix endavant. El conseller de Treball i Turisme, Iago Negueruela, afirma que s’està fent feina per assegurar aquesta arribada imminent.

Declaracions de Negueruela el mateix dia que tots els agents socials, també l’executiu balear, han demanat al govern central canvis sobre els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació, els ERTOS. Reclamen que es puguin fer per centre de treball i no per empresa, perllongar-los fins al 31 de desembre i justificar-los per causes productives, no només per força major com fins ara.

LLOGUER:

Peticions a Madrid, també, des de la conselleria d’Habitatge, on es reclama que Balears pugui limitar el preu dels lloguers i que s’evitin els grans tenidors de pisos per llei. Són algunes mesures que ha proposat el Govern balear a la Conferència sectorial d’Habitatge, Urbanisme i Sòl, i que cerquen reformular el Pla Nacional d’Habitatge.

L’Ajuntament de Palma inicia la reforma de cinc edificis d’habitatges municipals que beneficiaran a les 73 famílies que hi viuen. Les obres tenen un pressupost de més d’1.175.000 euros i consistiran en la millora de les teulades i els serveis, l’aïllament tèrmic i la reforma interior d’alguns pisos. El consistori ha adjudicat les obres de rehabilitació de tres edificis del Patronat Municipal de l’Habitatge que començaran dilluns i suposen una inversió d’1.176.480 euros. En total, beneficiaran més de setanta pisos públics dels edificis municipals del Tirador, els del Carrer d’Aragó i també al carrer Editor Caldentey.

OCI NOCTURN:

El col·lectiu de DJ’s a les Balears demana reactivar l’oci nocturn. Uns treballadors de la música que veuen amb preocupació el seu futur laboral. Molts d’ells sobreviuen gràcies als seus estalvis ja que duen sense fer feina des que es van tancar les discoteques. A més, demanen que el Govern Central reobri les sales de festa el més aviat possible i creuen que per aquest estiu la temporada està perduda.

Avui,les associacions que formen part de la Federació “España de noche” presentaran el seu pla de mesures de reducció dels riscos higiènics i sanitaris. Un pla que, aquí, a les illes, l’associació balear entregarà a la Delegació del Govern. Reclamen al Ministeri de Sanitat que activi també una taula de diàleg per analitzar conjuntament amb el sector el procés de retorn a aquest tipus d’activitats.

RENDA:

Els contribuents poden sol·licitar a partir d’avui cita prèvia per fer la declaració de la renda de manera presencial a les oficines de l’Agència Tributària a partir de dilluns, amb manco duració que altres campanyes i amb mesures de prevenció i seguretat per la Covid-19. El passat 26 de maig ja es varen obrir les oficines d’aquelles comunitats que es trobaven en fase dos per oferir serveis d’atenció al públic, a excepció de la declaració de la renda. La cita es pot demanar per internet, l’app de l’Agència Tributària o per telèfon. Fins al moment s’han retornat 4.994 milions d’euros a més de 7 milions 796 mil contribuents. La campanya acaba el 30 de juny.

ASPANOB:

Aspanob Menorca adverteix de la crítica situació econòmica actual, conseqüència de la Covid-19. L’associació ha descartat fer un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació per cobrir la demanda dels malalts. L’associació de Pares de Nins amb Càncer assegura que la subvenció de 2019 està paralitzada i no han rebut la de 2020 tot i el compromís del Consell Insular en avançar-la. Actualment hi ha quatre casos actius a l’Illa, dos a Ciutadella, una Maó i un altre a Ferreries, un dels quals avança de manera preocupant segons l’entitat.


Què es pot fer a la Fase 3?

05/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris