X

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 84: Mallorca, Menorca i Eivissa, preparades per a la Fase 3

El Govern balear recuperarà les competències per poder regular les mesures de la fase 3 i donarà a la presidenta Francina Armengol el dret de permetre i garantir la lliure circulació de persones prèvia consulta amb el ministeri de Sanitat

06/06/2020

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 84: Mallorca, Menorca i Eivissa, preparades per a la Fase 3

Totes les Balears passaran dilluns a la fase 3, la darrera del pla de la desescalada. Això implica molts de canvis, però tal vegada el més transcendent és que es tornarà a permetre viatjar entre illes per oci. El que no es pot fer encara són desplaçaments entre comunitats autònomes, però, com hem dit, sí està permès entre illes.

El Govern balear recuperarà les competències per poder regular les mesures de la fase 3 i donarà a la presidenta Francina Armengol el dret de permetre i garantir la lliure circulació de persones prèvia consulta amb el ministeri de Sanitat.

També avui s’han fet públics alguns canvis en les mesures previstes per a la fase 3. El Govern central rectifica i ara sí permet l’obertura de discoteques i locals d’oci nocturn. Així ho recull avui una ordre ministerial publicada al Butlletí Oficial de l’Estat.

Les sales de festa i discoteques podran obrir sempre que no es superi un terç del seu aforament. A més, els establiments podran obrir al públic terrasses a l’aire lliure i podran col·locar taules o agrupacions de taules a l’espai destinat a la pista de ball. En qualsevol cas, els presidents de les comunitats que estiguin en la fase 3 tendran la darrera paraula per decidir si els locals d’oci nocturn poden obrir o no.

I es que El Butlletí Oficial de l’Estat publica avui la darrera pròrroga de l’estat d’alarma. Aquesta durarà fins a la mitjanit de dia 21 juny i atorga un major control als presidents de les comunitats autònomes que es trobin en la fase 3 de la desescalada. Podran decidir quines mesures es mantenen, es retiren o s’aproven per a la fase 3 sense consultar al Govern central. Podran permetre la mobilitat entre províncies o unitats territorials però no cap altres comunitats, competència que queda reservada per a l’executiu estatal.

A la fase 3 el Govern elimina les franges horàries. Es permet també l’obertura de qualsevol tenda, amb la meitat de la seva capacitat, així com també zones comunes i recreatives dels centres comercials. Això sí, hauran de mantenir un horari preferent per als majors de 65 anys.

A partir de dilluns, els ciutadans de Balears podran tornar a viatjar entre illes sense cap tipus de restricció amb l’entrada de tota la comunitat en la fase 3 de la desescalada. Mallorca, Menorca i Eivissa se sumaran a Formentera i els residents recuperaran la plena llibertat de circulació dins l’arxipèlag. Ja no caldrà tenir una justificació per poder viatjar.

A partir de dilluns també s’incrementen les connexions entre les Pitiüses. Hi havia programades 9 connexions marítimes de passatgers i mercaderies d’anada i tornada entre Eivissa i Formentera. Està previst que dilluns operin 4 navilieres entre les Pitiüses, i es passi de les 9 connexions diàries a 18 amb l’inici de la Fase 3. Alguns usuaris habituals de la línia i altres residents valoren positivament aquesta resolució del Govern.

Hem de recordar que els desplaçaments entre les illes i la península encara hauran d’esperar fins que finalitzi la fase 3.

PLA PILOT:

El Govern central continua sense donar llum verda al pla pilot per dur turistes estrangers a Balears. El ministeri de Sanitat hi ha de donar el vist i plau, i fins que això no passi, no es poden vendre paquets turístics i els hotelers no poden fer previsions. Aquests han dit tota la setmana que si no s’aprova ja, pràcticament no hi haurà marge de maniobra i s’haurà perdut una bona oportunitat.

En el cas d’aprovar-se el pla pilot, els visitants no hauran de passar la quarantena imposada a tots els que venen de fora d’Espanya per la Covid-19.

MESURES DE CONCILIACIÓ:

El Govern ha aprovat un paquet de vuit mesures per afavorir la conciliació. Entre aquestes iniciatives destaquen el foment de les escoles d’estiu, ajudes directes a famílies o programes de reforç educatiu. Tot, amb un pressupost de 6,2 milions d’euros. L’executiu habilitarà una partida de 200 mil euros per a les famílies que contractin una persona per tenir cura dels infants.

CASOS DE COVID-19:

Segons el darrer balanç de l’evolució de la pandèmia: El Ministeri de Sanitat ha registrat a tot l’Estat una nova mort per coronavirus i això eleva la xifra total de morts a les 27.134 persones, de les quals 52 han estat en els darrers set dies. A més, s’han registrat 177 contagiats més. Balears registra 225 casos actius de COVID-19, són 10 persones contagiades més que aquest dijous i 14 persones s’han curat. El cap d’emergències sanitàries Fernando Simón creu que les mesures de seguretat continuen funcionant. La pandèmia deixa més de 391 mil morts i 6,6 milions de casos a tot el món. El

Brasil en suma més de 30 mil casos i els Estats Units, 21 mil en les darreres 24 hores. Els Estats Units continuen essent el país més afectat amb més de 21 mil casos en les darreres 24 hores, i ja acumulen 1,87 milions de persones contagiades i 108 mil víctimes mortals.

TURISME:

La Fundació Mallorca Turisme ha aprovat aquest divendres el pla estratègic per promocionar l’illa fins al 2023. Té un pressupost de set milions i mig d’euros. 300.000 euros del pla aniran a campanyes publicitàries per a turistes nacionals i internacionals amb un nou eslògan: ‘Mallorca, en el centre de la Mediterrània’. Maria Frontera és la presidenta de la Federació Hotelera de Mallorca.

La portaveu del Govern central, María Jesús Montero, sí que ha avançat que presentarà d’aquí poc un pla turístic que tendrà un especial impacte a les Balears i les Canàries per la seva dependència a l’activitat. Un pla per al rellançament del turisme que vol activar de manera progressiva l’economia de les zones turístiques a través de beneficis fiscals.

EDUCACIÓ:

A partir de la setmana que ve els centres educatius podran fer tutories i classes de suport per a tots els nivells. Obriran en horari de matí i capvespre per dur-hi a terme aquestes activitats amb cita prèvia. Un anunci per part de la Conselleria que ja ha rebut les primeres crítiques sindicals. Unió Obrera Balear denuncia que no s’ha tengut en compte els docents i que les mesures anunciades no comportaran cap millora acadèmica per als estudiants.


Totes les illes en fase 3 a partir de dilluns
Armengol qualifica de bona notícia passar a la fase 3
Formentera demana protocols concrets per regular la mobilitat entre illes

06/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris