X

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 85: Mallorca, Menorca i Eivissa entren demà a la fase 3

Aquest matí  el president del govern Pedro Sánchez es reuneix per videoconferència amb els presidents de les comunitats autònomes per explicar l'esborrany del decret de la Nova Normalitat

07/06/2020

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 85: Mallorca, Menorca i Eivissa entren demà a la fase 3

EFE/ Enric Fontcuberta.

Demà dilluns totes les illes entren a la fase 3 de la desescalada. A les 10 del matí està prevista la reunió per vídeoconferència del president del govern Pedro Sánchez amb els presidents de les comunitats autònomes per explicar l’esborrany del decret de la Nova Normalitat. Devers les 2 del migdia està prevista la compareixença la presidenta balear, Francina Armengol, al Consolat de Mar.

Les companyies aèries i marítimes encara no han recuperat les freqüències diàries que hi havia abans de la pandèmia. De fet, la lliure mobilitat entre illes s’estrenarà la setmana que ve amb vols plens i més freqüències marítimes. Segons les agències, la gran demanda no és només per feina: ja comencen les reserves de turisme local.

Des de AVIBA asseguren que ja han rebut moltes peticions i esperen poc a poc tornar a la normalitat. El seu president, Xisco Mulet afirma que els preus han baixat i que el 70 % de les reserves que s’han fet fins al moment, són per anar a Formentera.

LA FASE 3 AL SECTOR NÀUTIC:

Amb la fase 3 s’aixequen les limitacions al sector nàutic i es recuperen els xàrters. Això sí, s’haurà de navegar en aigües de la mateixa província i seguir les mesures de seguretat. Enguany, els clubs no tenen l’ocupació de l’any passat i alguns propietaris es plantegen vendre la seva embarcació.

CASOS DE COVID-19:

La COVID-19 s’ha convertit en un virus furtiu. Així ho classifica el cap de Virologia de Son Espases. En les darreres setmanes ha deixat de banda els símptomes habituals de febre i tossina, i la infecció és asimptomàtica en el 70 per cents dels nous casos. Una situació que obliga els sanitaris a fer més proves a la societat per controlar la seva expansió.

El Servei balear d’Epidemiologia, depenent de la Direcció General de Salut Pública i Participació, ha tramès al Ministeri de Sanitat que les Balears tenen fins avui 2.223 casos acumulats de persones confirmades amb SARS-Cov-2, 8 més que ahir. D’aquests, 2.112 amb prova PCR (1.853 a Mallorca, 92 a Menorca, 161 a Eivissa i 6 a Formentera) i d’altres 111 amb anticossos (86 a Mallorca, 1 a Menorca, 24 a Eivissa i cap a Formentera).

D’altra banda, 1.774 persones s’han curat, 10 més que ahir. Són les dades que maneja el Servei balear d’Epidemiologia referents a la situació a la comunitat i que, posteriorment, es podrien modificar en funció de la verificació que du a terme el Ministeri de Sanitat per seguir l’evolució de la pandèmia a tot l’Estat.

Així mateix, el Servei d’Epidemiologia no ha notificat cap nova defunció respecte d’ahir i el total acumulat és de 226 morts.

Aquestes dades suposen que a dia d’avui a la comunitat hi ha 223 casos de COVID-19 actius, 2 menys que ahir.

ERTOs PARCIALS PER CADA CENTRE DE TREBALL:

Les patronals han celebrat aquest dissabte que els ERTO parcials siguin per centre de treball, una mesura reivindicada en el sector i que el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha comunicat avui al Govern. Tant hotelers com restauradors, que havien reivindicat la mesura, l’han acollit amb satisfacció, ja que farà que es beneficïin dels ERTO malgrat que no obrin tots els seus establiments.

El vicepresident de CAEB Restauració, Juan Miguel Ferrer, considera que la flexibilització  és una bona notícia, ja que “s’havia bloquejat”, fins ara, “la possibilitat de fer feina i que obrissin molts establiments”.

EL CAS D’IBEROSTAR:

Iberostar obrirà aquest estiu el 25% de la seva planta, el que es tradueix en uns 25 hotels dels 103 que té la cadena a tot el món. Tot i que aquesta és la previsió amb què treballa la cadena mallorquina, fonts d’aquesta adverteixen que la demanda podria fer que s’obrissin més establiments.

Així, per exemple, segons ha pogut saber IB3 Notícies, obrirà un hotel a cada illa de les Canàries i alguns a Andalusia, mentre que parlen d’ “incertesa” a les grans ciutats, com Madrid i Barcelona on és una incògnita quan obriran.

Pel que fa a les Illes, aquest estiu obriran set dels 18 hotels de la cadena. Són l’Iberostar Selection (Santa Eulària), i sis establiments a Mallorca. Un d’ells, l’Iberostar Cristina, entrarà en funcionament la setmana del 8 de juny.

OCI NOCTURN:

El sector de l’oci nocturn reclama al Govern que permeti l’obertura dels seus negocis. L’Executiu central ha fet marxa enrere i ara autoritza la reobertura de discoteques i bars de copes amb un terç de l’aforament i sense pista de ball. A les Balears, la decisió de la reactivació del sector depèn del Govern autonòmic, que és qui agafa la gestió de l’estat d’alarma a partir de la fase 3. Fonts de l’equip de la presidenta, Francina Armengol, asseguren que la qüestió s’està estudiant.

07/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris