X

La jutgessa degana de Palma, Sonia Vidal: “S’hauran de fer plans a tot l’estat per reforçar els jutjats socials”

En una entrevista a IB3 Ràdio, explica que les jurisdiccions socials i mercantils seran les més afectades per la COVID

08/06/2020

La jutgessa degana de Palma, Sonia Vidal: “S’hauran de fer plans a tot l’estat per reforçar els jutjats socials”

A partir d’avui els jutjats socials de Palma tenen un jutge de reforç per fer front a l’excés de casos que té aquesta jurisdiscció, una de les més afectades per la sobrecàrrega de feina de manera endèmica, que ve d’abans de l’inici de la pandèmia. Aquest reforç als cinc jutjats socials existents a la ciutat forma part d’un pla estatal per alleugerir l’administració de justícia. Tot i això, la jutgessa degana de Palma, Sonia Vidal, apunta que “aquesta ajuda serà insuficient per atendre l’actual demanda; els jutjats socials necessitaran plans de reforç a tot l’estat”.

En declaracions a IB3 Ràdio, Vidal s’ha mostrat preocupada per “la càrrega de feina que tendran els jutjats socials de Palma a causa de la crisi econòmica de la COVID-19. També hi haurà un important volum de feina en els jutjats contenciosos administratius. Els mercantils també es veuran carregats de nous assumptes”. “A finals d’any els jutjats mercantils de Palma es veuran afectats per l’entrada de reclamacions a causa de la suspensió de vols per la COVID-19 i per empreses que no podran superar la crisi”, asssenyala la jutgessa degana de Palma.

Vidal ha insistit també que “és important i urgent la creació d’un tercer nou jutjat de violència de gènere perquè descarregui els jutjats existents”.  En aquest sentit, ha explicat que amb el desconfinament han entrat noves denúncies per violència masclista i la previsió és que la xifra de nous casos s’incrementi. Vidal també ha parlat de l’ús de les videoconferències a l’hora de celebrar judicis i ha reconegut que tan sols es podran aplicar en vistes orals senzilles o en les que hi hagi un acord previ. La jutgessa degana aposta per un ús mixt de la presencialitat i dels mitjans telemàtics als judicis ja que la presencialitat és important en les declaracions d’acusats i testimonis

Amb l’inici de la fase 3 a l’administració de justícia, demà el 100% dels funcionaris s’incorporaran als seus llocs de feina. Alguns ho faran en torn de matí i d’altres de capvespre, per garantir les mesures de seguretat, i d’altres faran teletreball. De moment, l’inici de la fase 3 es desenvolupa als jutjats de Palma amb normalitat. La majoria d’incidències es deuen a persones que intenten accedir a les seus judicials sense tenir cita prèvia. La cita prèvia és imprescindible a l’hora d’accedir a les a les instal·lacions per evitar-hi aglomeracions.

08/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris