X

Els moviments als mercats emissors indiquen que la recuperació turística no arribarà abans de l’hivern

Es mantindrà el pes del paquet i s'esperen polítiques de preus "molt agressives", segons Turespaña

09/06/2020

Els moviments als mercats emissors indiquen que la recuperació turística no arribarà abans de l’hivern

La temporada baixa pot ser un factor clau en la recuperació del turisme, segons apunten els estudis de Turespaña sobre els principals mercats emissors a Espanya. Uns informes que indiquen que la reactivació més forta de la demanda, almanco en el cas del Regne Unit, es produirà l’hivern pròxim. Les Canàries gaudeixen, per tant, d’una “posició privilegiada”, però també és una oportunitat, per a les destinacions tradicionals de “sol i platja”, com Balears, per donar un impuls a altres ofertes vacacionals.

Segons aquests estudis, el pes del paquet turístic es mantindrà i s’esperen polítiques de preus “molt agressives” per part de les línies aèries i els turoperadors. Cal reanimar la demanda, però tot i això no s’espera una recuperació durant els mesos d’estiu; es preveu la pèrdua de més de 6 milions de turistes estrangers fins agost i una caiguda de la despesa d’uns 6.500 milions d’euros.

L’escenari postCovid es caracteritzarà per la desaparició de moltes agències de viatges petites i per la pèrdua de poder adquisitiu en aquests mercats emissors. Dos de cada 3 operadors turístics i agències alemanyes es veuen en risc de fallida, segons una enquesta de l’Associació Alemanya de Viatges (DRV)

D’altra banda, el 46% dels britànics ha decidit posposar els seus viatges per mor de la pandèmia. Tot i això el ‘sol i platja’ és l’opció preferida, en el 23% dels enquestats, i Espanya, especialment els arxipèlags, la destinació que més trien, en un 20% dels casos. Les cerques per viatjar el desembre s’han incrementat un 30%, per la qual cosa, es preveu un escenari positiu per finals d’any i començament 2021. Per exemple, gairebé la meitat dels clients de TUI declaren que volen fer les seves vacances abans de l’estiu de 2021, i d’ells, un 16% prefereix fer-les a l’hivern.

Són algunes xifres que determinen, segons Turespaña, un impacte molt negatiu en alguns sectors de l’oferta turística. Especialment entre el turisme sènior i el d’incentius, negocis i grans esdeveniments, on es pronostica la fallida de fins a un 60% de les empreses especialitzades a organitzar aquesta classe de viatges. També el turisme de creuers es veurà molt ressentit per aquesta crisi.

En canvi, hi ha bones perspectives per al turisme rural i de naturalesa, el de golf, el cicloturisme i els anomenats “citibreaks” o viatges a entorns urbans.

Més cancel·lacions

A Alemanya, un terç dels ciutadans posposen o cancel·len les seves vacances d’estiu. Unes anul·lacions que han causat la caiguda de fins un a 139% de la facturació de viatges ja reservats fins a octubre. Per aleshores es calcula que aquesta facturació serà un 33% inferior a la qual es va registrar l’octubre del 2019.

La protecció davant de la infecció, seguida de la flexibilitat en les condicions de la reserva són els dos factors més importants per als turistes britànics i alemanys, ara mateix.

Un escenari acompanyat de canvis a l’estructura del sector, amb una profunda reestructuració del sector aeri, que necessitarà ajudes públiques. A l’horitzó s’albiren reduccions de flota i plantilles a les companyies aèries.

El Grup IAG, que inclou Ibèria, i EasyJet ja han anunciat la no renovació d’alguns contractes que expiren en els pròxims mesos. A Alemanya es pronostica la fallida de petites aerolínies i les ‘low cost’ entraran en un territori de risc. Una conjuntura que coincidirà, segons les previsions d’aquests estudis de Turespaña, amb una forta pèrdua de connectivitat amb Espanya per aquest any i 2021, que contrastarà, tanmateix, amb el reforç de Ryanair i Easyjet i amb una possible nacionalització de Luftansa.

09/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris