X

Nou vessament fecal al port d’Eivissa mentre s’acumulen els retards a l’obra del tanc de tempestes

L'Ajuntament de Vila ja ha connectat al dipòsit tres dels quatre sobreeixidors pels quals surten les aigües brutes

09/06/2020

Nou vessament fecal al port d’Eivissa mentre s’acumulen els retards a l’obra del tanc de tempestes

El tanc de tempestes del port d’Eivissa estarà finalitzat abans que acabi el mes. Així ho assegura el Ministeri per a la Transició Ecològica. Es tracta d’una obra que ha tengut innumerables retards, de fet hauria d’estar en funcionament des de finals de novembre de l’any passat. Els treballs varen començar a finals del 2017 i varen mantenir tancada part de la façana del port d’Eivissa tota una temporada turística.

Es tracta d’una infraestructura molt reclamada perquè, actualment quan plou, es produeixen vessaments fecals al port d’Eivissa, una situació que s’ha repetit en les darreres hores a causa de les fortes precipitacions. L’Ajuntament d’Eivissa va iniciar la setmana passada les obres de connexió dels sobreeixidors per on surten aquestes aigües brutes al port amb les noves instal·lacions del tanc de tempestes. “Aquests treballs no es podien fer abans perquè no estava finalitzada l’obra del tanc, per això la duim a terme en aquests moments, una vegada s’ha finalitzat”, defensa l’Ajuntament, que assegura que fins que el tanc no funcioni no es podran evitar nous vessaments si plou.

L’actuació municipal, que no ha finalitzat, ha consistit en la connexió de tres dels quatre sobreeixidors. “I la connexió del quart la farem quan les condicions de la marea ens ho permetin, que serà la setmana vinent”, asseguren fonts de l’Ajuntament d’Eivissa, que afegeixen que aquesta actuació és “complementària” a la infraestructura del tanc de tempestes i de les seves estacions de bombeig, que com que encara no estan recepcionades, “no funcionen al 100%”. “Una vegada Abaqua recepcioni l’obra del tanc de tempestes, i tota l’actuació funcioni a ple rendiment, entenem que el sistema funcionarà correctament”, destaquen fonts municipals.

L’Autoritat Portuària de Balears (APB) ha confirmat que, en les darreres hores, ha activat dins el port d’Eivissa el Pla Interior Marítim (PIM) de prevenció de contaminació ambiental. Segons l’APB, el vessament d’aigües brutes es va produir al punt que a l’Ajuntament li resta connectar a la canonada que du al tanc de tempestes. Per això esperen que, quan estiguin finalitzats aquests treballs, deixi d’haver-hi abocaments. S’han col·locat barreres per contenir la contaminació al port i esperen si en surt més material per poder netejar-ne la superfície.

Respecte dels darrers vessaments d’aigües fecals al port, el Ministeri assegura que quan es va realitzar la connexió de pluvials al tanc del port, es varen anul·lar els sobreeixidors que existien en aquesta zona. De fet asseguren que, des que s’ha fet la connexió de la xarxa de pluvials al tanc de tempestes, no s’ha produït cap vessament al port “funcionant correctament tant l’estació de bombeig d’aigües residuals com el bombeig de pluvials”. “El problema que existeix és que la xarxa de sanejament de la ciutat, en nombrosos punts, vessa directament al port; quan es va fer la connexió de la xarxa de pluvials ja es va enviar un correu a l’Ajuntament d’Eivissa aconsellant-los anul·lar aquests punts de vessament“, destaca el Ministeri.

Les obres del tanc es varen veure afectades per l’estat d’alarma. Segons el Ministeri, se’n va autoritzar la suspensió parcial demanada pel contractista el passat 23 de març i es va signar l’acta el 24 de març. Aquesta paralització no va afectar les proves de funcionament del tanc de tempesta del port perquè es va considerar que “era un servei essencial”, però sí la finalització de les obres de l’altre dipòsit, situat a Vuit d’Agost. Segons el Ministeri, el dilluns 25 de maig s’han reiniciat els treballs amb un termini vigent fins al 20 de juny. “En aquests moments es duen a terme únicament acabats de l’obra, les darreres connexions de la xarxa de sanejament amb els treballs executats i la comprovació d’alguns equips” destaca el Govern de l’Estat.

El Ministeri assegura que també fa gestions per fer la recepció de les obres, que està prevista abans que acabi el mes de juny. “El mateix dia que el Ministeri recepcioni les obres, es formalitzarà una acta de cessió de les instal·lacions al Govern balear”, asseguren.

09/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris